Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-03-23

Skattedebatt!

Ifall man ägnar en del tid i Riksdagen åt Skatteutskottet blir det en del skattedebatt. Nu senast om inkomstskatter, med anledning av motionsbehandlingen. Där höll jag detta anförande, som fick fart på oppositionen.

Jag var också värd för ett seminarium som hade samarrangerats med Skattebetalarnas Förening, om marginalskatterna och strategier för att förändra dessa. Fullsatt. Referat här.

Regeringen har nu sjösatt utredningen om nystartzoner. Jag har analyserat sådana och argumenterat för att vi borde pröva ekonomiska frizoner också i Sverige - i Aftonbladet, Expressen, Svensk Tidskrift och Göteborgs-Posten.

Lås inte fast folk i fattigdom, Juholt!

Med anledning av de ständigt pågående diskussionerna om inkomstfördelning och fattigdom skrev jag ett inlägg i Aftonbladet. Där tar jag upp en del fakta om hur det verkligen ser ut och visar att en kamp mot alla skillnader kan leda till ökad fattigdom. Läs här.

Statligt företagande

Staten ska alltså fortsätta vara den största företagsägaren i Sverige med 57 bolag. Det är konsekvensen av det riksdagsbeslut som följde av att hela oppositionen - inklusive SD - enades om att stoppa föräljningen av SBAB, Posten och Telia Sonera denna mandatperiod. Välkommen till 1970! Strax före omröstningen skrev jag här.

Datalagring

Tre år försenat röstade således riksdagen om att införa ett EU-direktiv om datalagring eller skjuta upp det ytterligare ett år. Det sistnämnda vann. Debatten kring detta har varit myckiet förvirrad. Jag ogillar direktivet men röstade för, eftersom EU-länder ska implementera direktiv. Sådan är demokratin; även om man tillhör minoriteten måste man respektera beslutet. Eller ska kommuner som ogillar riksdagsbeslut få stå över dessa? Jag skrev här och här.

Diverse

Äntligen insatser för att skydda civila och underlätta en ordnad förändring i Libyen! Bisarrt att behöva invänta auktoritära länder som Kina och Ryssland.

Svenska Dagbladet har förföljt friskolorna med hetsrubriker värdiga Aftonbladet om jättevinster. En seriös granskning av Dagens Samhälle visade att blott cirka 10 av 800 skolföretag går med hög vinst. Att så få gör bra med vinst är ett större problem än motsatsen.

Strålning varje dag. Syftar inte på Japan utan på mina besök på Karolinska. Och jag tackar Varian Medical Systems, som har utvecklat strålkanonen. Samt förstås den skickliga och vänliga personalen.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!