Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet


Nyhetsbrev

Hösten med Kommunförbundet Skånes EU-enhet. I detta höstnyhetsbrev tar vi avstamp i de processer och möjligheter som vi nu står inför.

Vi har tidigare rapporterat kring den regionala mobiliseringen inför kommande programperiod inom sammanhållningspolitiken där flera av Europas regioner gemensamt kraftsamlar för en stark regionalpolitik. Under hösten så förväntas detta arbete och diskussioner att accelerera. Det är ännu för tidigt att ge några konkreta svar på sammanhållningspolitikens framtida utformande men det står klart att de utmaningar EU står inför också kan komma att påverka regionalpolitiken. Utmaningar som nämns är bland annat hanterandet av migration och flyktingsituationen, här kanske framförallt frågor kring solidaritet mellan medlemsländerna men också hur man möjliggör för långsiktig integration och social inkludering. Från både Bryssel och medlemsländerna pekar man på att EU:s regionala satsningar ska knytas till ökad konditionalitet men också att de tillgängliga resurserna måste användas mer effektivt och med ökad flexibilitet för att bättre svara på gemensamma utmaningar. Detta samtidigt som medlemsländerna i många fall markerat en ovilja att öka EU-budgeten.

Även om mycket ännu är oklart så pågår det en rad olika processer och arbete som kan vara bra att känna till. På Kommunförbundet Skåne så tar vår styrelse i dagarna ställning till en gemensam skrivelse vilken påvisar på vikten av sammanhållningspolitiken för våra skånska kommuner. Bland annat så lyfter vi vikten av att bidrag även i fortsättningen ska kunna bidra till verksamhetsutveckling och minskade inomregionala skillnader även i de rikare regionerna. Färdig skrivelse kommer att publiceras på hemsidan inom kort. I april så anordnade de svenska stads- och regionkontoren i Bryssel en gemensam konferens kring sammanhållningspolitiken i Bryssel, en diskussion som fortsatte i Stockholm den 27 september. Mer information om den nationella konferensen finns att läsa här. Dagen efter, den 28 september, möttes representanter från mer än 200 europeiska regioner i Bryssel för att skriva under den gemensamma deklaration som framtagits under året. Deklarationen samlar mer än 70 % av EU:s befolkning och sägs vara den största av sitt slag. Underskriven deklaration (book of signatures) har därefter överlämnats till EU:s institutioner och sänder ett starkt budskap om sammanhållningspolitikens vikt för de europeiska regionerna. Dagens Samhälle publicerade efteråt följande artikel, det rapporterades även flitigt under ceremonin på Twitter (#EUregions).

Det står klart att sammanhållningspolitiken är viktig för våra kommuner och att den bidrar med goda resultat, vi på Kommunförbundet Skåne kommer att fortsätta dialogen med våra kommuner samt politiska ledning. Skarpa diskussioner är att vänta när prioriteringar och utkast till framtida sammanhållningspolitik ska tas, troligtvis ses de första förslagen kring årsskiftet 2017. Här kan det även bli aktuellt för våra medlemmar att komma med inspel.

Vi på Kommunförbundet Skåne EU-enhet ser fram emot en intensiv EU-höst med Brysselbesök, EPA-arbete och möten med våra medlemmar. Näst på tur står också European Week of the Cities and Regions (Open Days) vilket avslutas med ett Brysselinternat med tema migration-integration.

Med vänliga hälsningar,
Emma, Johanna och Stina


Kontakt

Johanna Haward

Samordnare för Brysselkontoret 
0728 - 85 47 93
johanna.haward@kfsk.se

Stina Lindgren

Praktikant EU
0728 - 85 47 91
stina.lindgren@kfsk.se

Emma Landgren

EU-samordnare
0728 - 85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Nyheter

Stina, EU-enhetens nya praktikant!

Under hösten fram till mitten på januari kommer vi på EU-enheten ha en ny praktikant hos oss. Praktik inom ett relevant område som ligger i linje med studierna ingår ofta som en integrerad del av utbildningen. Så är även fallet för höstterminens praktikant Stina Lindgren, som läser sitt sista år på kandidatprogrammet i Europastudier vid Lunds Universitet. Mer om vem Stina är kan du hitta här

Junkers tal till unionen
Den 14 september höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker sitt årliga tal till unionen, State of the Union, där EU:s tillstånd liksom kommande insatser och utmaningar togs upp. Junker tog avstamp i några av de stora utmaningar som EU står inför där ibland arbetslösheten, säkerhetsfrågor och populism. För mer information, vänligen följ länken här.

Inställt styrkommittémöte
Tyvärr inkom det inga bedömningsbara ansökningar inom delområde Öresund i den senaste ansökningsomgång 2016:2. Därför har beslut tagits om att ställa in styrkommittémötet angående projektbeslut som från början var planerat till den 6 december. För mer information läs vidare här.

Leader i Sverige fyller 20 år!

"Många framgångar men också ett och annat bakslag" så sammanfattas Leaders 20 år i Sverige på landsbygdsnätverkets hemsida. 

Följ länken för att läsa mer om Leader här

ÖKS Webbinarier finns på webben!

Missade du när ÖKS livesände sina tre webbinarier den 30 augusti? I så fall har du fortfarande möjligheten att se dem på Youtube. Webbinarierna riktar sig till dig som arbetar i en kommun, dig som arbetar med grön eller hållbar energi och till dig som arbetar med transport och infrastruktur.

Se webbinarierna här


Utlysningar & Projektmöjligheter


Horisont 2020 - Nya prioriteringar!

Med en total budget på nästan 80 miljarder euro för programperioden är Horisont 2020 världens största satsning av sitt slag. I juli månad lanserade Kommissionen nya uppdateringar inom arbetsprogrammet 2016-2017.

För mer information, följ vänligen länken här

ÖKS bjuder in till infomöte

Arbetar du med transport, hållbar energi eller sysselsättning? Är du intresserad av att veta mer om dina möjligheter att söka EU-medel till skandinaviska samarbetsprojekt? Och vill du veta mer om vad EU-pengarna går till i din region? Anmäl dig till Interreg Öresund-Kattegat-Skageraks infomöte här

Projektmöjlighet – Utbildning i entreprenörskap för invandrare
Ansökningsomgången syftar till att finansiera skapandet av en plattform som ska hjälpa invandrare med eller utan erfarenhet av entreprenörskap att etablera sig i landet.

För mer information, följ vänligen länken här

Ubytesmöjlighet för sjukvårdspersonal

Delta i European Hospital and Healthcare Federations (HOPE) årliga utbytesprogram, vilket ger möjlighet till fyra veckors praktiktjänstgöring på ett sjukhus i ett annat EU-land. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2016. Följ länken för mer information här

Kommande ESF-utlysningar 

I oktober öppnar en utlysning inom programområde 1. Fokus är kompetens- och verksamhetsutveckling för små och medelstora företag med inriktning mot internationalisering, innovation och breddad kompetensförsörjning.

I januari förväntas två utlysningar att öppna, både inom programområde 1 och 2, med inriktning ohälsa.

Mer inforamtion hittar du här

Partnersök – Nya affärsmodeller för landsbygdsekonomier

North Denmark EU Office (regionen Norra Danmark) söker deltagare till ett generellt samverkansprojekt inom ramen för Horisont 2020-utlysningen om nya affärsmodeller för landsbygdsekonomier. Syftet med projektet är att stötta entreprenörer på landsbygden oavsett sektor.

här

Återanvänd regnvatten med hjälp av Horisont 2020

Spanska Extremadura söker deltagare till ett infrastrukturprojekt inom EU:s ramprogram för forskning - Horisont 2020. Syftet med projektet är att ta tillvara regnvatten från större transport- och infrastrukturområden och återanvända detta till verksamhetsaktiviteter runt anläggningarna.

här

Kommande utlysningar för INTERREG 

Södra Östersjöprogrammet öppnar för en ny ansökningsperiod2 november – 16 december 2016.

Nordsjöprogrammet öppnar för nästa ansökningsomgång i juni-september 2017 (call nr 4). Asökningsomgång är öppen för helt nya projektidéer (Expression of Interest) inom INTERREG.

Mer information kommer längre fram!


Konferens & events:


Europa2020 – Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden

5 oktober 2016 arrangerar SKL, Regeringskansliet och EU-kommissionens representation i Sverige en Europa2020 konferens med fokus på en inkluderande arbetsmarknad, Stockholm.

OBS! Konferensen kommer även att webbsändas, se länk ovan!

Week of Health and Innovation

4-7 oktober 2016 hålls konferensen i Odense i Danmark. Den 6 oktober hålls ett seminarium om ekosystem och interregionalt samarbete, Odense Danmark.

Konferens om Europa för medborgarna

Anmälan senast : 9 oktober 2016. För konferensen ”Making Waves” som hålls 2-4 november 2016 i Helsingfors för länderna runt Östersjön. Making Waves är för aktörer som har intresse av demokratifrågor, Helsingfors Finland.

Smart Cities in Europe

25 oktober 2016, Konferensen har hållbarhet, innovation och samarbete i fokus. Deltagare vid konferensen kommer att delta i diskussioner som rör energieffektivitet och hållbara transporter, Smart Cities, ICT- system och hur man uppnår ett ekonomiskt hållbart välstånd, Bryssel Belgien.

Konferens Biogas2020

26-27 oktober 2016 hålls Skandinaviens Biogaskonferens i Trollhättan. Det är den första av tre konferenser som arrangeras inom ramen för Biogas2020. Det bjuds på seminarier, mässutställare, föreläsare och studiebesök, Trollhättan.

Anmälan till Seminarium – Koppling Stad & Land

27 oktober 2016 bjuder Strukturbild Skåne in till det första av sex stycken seminarietillfällen – Hur kan vi stärka kopplingen mellan stad och land? Malmö

European Forum on Eco-Innovation

26-28 oktober 2016 hålls evenemanget ”Grow Circular!” i Tallinn. Eventet har tema övergång cirkulär ekonomi och innovation där man lyfter frågor som: Hur görs miljöutmaningar till goda affärsidéer? Tallinn Estland.

GREAT – Alternative fuels with a cross-border perspective – The Nordic Example

9 november 2016 bjuder Region Skåne och Region Västra Götaland in till ett seminarium om alternativa bränslen i Bryssel. Eventet belyser vikten av hållbara transporter, Bryssel Belgien.

INTERREG Nordsjö - Interwork Event i Göteborg 15-16/11 2016
Under Interwork Event 15-16 november finns det utrymme att förbereda och utarbeta projektförslag inför nästa ansökningsomgång. Under eventet erbjuds potentiella projektaktörer, från samtliga sju länder inom programmets geografi, information och konkret stöd från Programsekretariatet - samt möjligheter att träffa aktörer från andra länder.

Mänskliga Rättighetsdagarna 2016

17-19 november 2016 arrangeras konferensen med temat ”Det handlar om dina rättigheter!”. Konferensen tar upp flera mänskliga rättigheter så som rätt till bostad, hälsa och utbildning, Malmö.

Think Digital 2017 – Debating the impact of the Digital Single Market

Den 29 november äger konferensen Shaping the Digital future of Europe rum i Bryssel. Temat är förverkligandet av EU:s digitala inre marknad och dess utvecklingspotential, Bryssel Belgien.

Nordisk Infrastrukturkonferens

29 november – 1 december 2016 hålls den årliga konferensen i Helsingborg om vår framtida infrastruktur i Norden. Konferensen öppnar upp för samtal över nationella gränser samt kring gemensamma mål och samarbeten, Helsingborg.

Europa Direkt Malmö – Seminarier om Integration

Under hela hösten (September – December) anordnar Europa Direkt Malmö en spännande serie av seminarier som behandlar migration, integration, radikalisering, våldsbejakande extremism och demokrati, Malmö.

Konferens – Besöksnäring

7 december 2016, Konferens i Uppsala om besöksnäring, hur samhället kan bidra till utveckling av en hållbar och växande svensk besöksnäring, Uppsala.

Lignofuels 2017

1-2 Februari 2017 inom Bioenergi och material. Konferensen hålls detta året i Finland, ett ledande land inom bioenergi industri. Kommunförbundet Skånes egen Desirée Grahn är en av många talare som kommer presentera sin forskning kring biogas i södra Sverige, Helsingfors Finland.

Följ oss på twitter!

Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!