Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 7 september 2016

Lustfylld fysisk aktivitet ger positiva effekter på barnhjärnan

Måndagen den 3 oktober samlas flera av landets främsta experter som verkar för att främja, förebygga och utveckla barns och ungdomars förmåga till skolprestationer, idrott och rörelse – för en bättre framtida hjärnhälsa.

Personskadeförbundet RTP är medarrangör till konferensen Barnhjärnan 2016 i Karlstad. Där kommer framstående forskare att ge svar på vad neurovetenskapen i dag vet om det som händer med barnens hjärnor när de utövar lustfylld fysisk aktivitet kontinuerligt. Forskarna berättar också om de hälsovinster som är kopplade till detta samt hur barnens hjärnfunktioner förbättras. Vetenskapliga data kommer också att presenteras om hur det går för barn och ungdomar som drabbas av hjärnskakningar under uppväxten. Bland annat visar forskning att vart 7:e barn som inte får uppföljning och behandling inom fem år efter sin skada får svårigheter med inlärning i skolan och med det sociala livet.

Läs pressmeddelande från Personskadeförbundet RTP här:

 


Vill du delta i en workshop om blåstömningsbesvär

Personskadeförbundet RTP ingår i ett projekt tillsammans med Nikola, ett nätverk för blås- och tarmdysfunktion, och Sinoba, Föreningen för Kunskap om Urininkontinens och Blåsproblem. I projektet ska Nikolas hemsida, www.nikola.nu, kompletteras med information om blåstömningsbesvär. Bland annat en interaktiv webbutbildning till stöd för patienter, närstående och vårdpersonal. Inriktningen på webbutbildningen kommer att vara Ren Intermittent Kateterisering (RIK) kvarliggande kateter (KAD), och Suprapubisk kateter (kvarvarande kateter via buken).

Vi planerar att ha en workshop den 27 oktober i Stockholm, klockan 9:30 – 16:00. Resa och lunch bekostas av projektet.

Är du intresserad att delta, kontakta Gunilla Åhrén på gunilla.ahren@rtp.se eller 08-629 27 95 för mer information.

___________________________________________________

Kunskapsnätet går vidare

Vi går snart in i år 2 av Kunskapsnätet och det kommer att ske mängder av saker. Vi går nu över till en produktionsfas då vi ska börja ta fram produkter efter alla de förslag som vi har fått in från deltagare i de olika workshopparna som vi hade under år 1. Dock finns det fortfarande möjlighet att delta i den sista workshopen i Örebro, den 12 – 13 november. Dessutom kommer vi att ha en workshop för den medicinska professionen i Stockholm, den 23 – 24 januari 2017. Om du är intresserad av att delta, gå in på http://rtp.se/kunskapsnatet/kontakt-och-intresseanmalan eller maila gunilla.ahren@rtp.se.

Nu börjar vi jobbet med att ta fram webbplats, rekryteringsmodeller, utbildningar och mycket mer. Vi kommer att hålla er uppdaterade på www.rtp.se/kunskapsnatet och via Kunskapsnätets Nyhetsbrev som man kan anmäla sig till på hemsidan.

___________________________________________________

Workshop om ryggmärgsskadevården som rikssjukvård

Personskadeförbundet RTP kommer att delta i en workshop arrangerad av Socialstyrelsen angående ryggmärgsskadevård som rikssjukvård. Detta är första gången som Rikssjukvårdsnämnden utreder en rehabiliteringsverksamhet för rikssjukvård. Det är också första gången som brukarorganisationer är delaktiga så tidigt i en rikssjukvårdsutredning.

Läs mer om arbetet här:

För att läsa mer om rikssjukvård gå in på www.socialstyrelsen.se/rikssjukvard

__________________________________________________

Kompetenscentrum för ryggmärgsskador

Den 29 augusti var Personskadeförbundet RTP närvarande på uppropet i Stockholm för Kompetenscentrum för ryggmärgsskador. Kompetenscentrums ändamål är att såsom självständig stiftelse främja fullgod vårdkvalitet och bästa möjliga livsförutsättningar för personer med ryggmärgsskada i Sverige. Kompetenscentret kommer att drivas av Spinalis, RSS och olika enheter inom Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset. Vid uppropet presenterades också den nytillsatta styrelsen som består av de deltagande enheterna samt Gunilla Åhrén, Personskadeförbundet RTP och viceordförande i ESCIF (European Spinal Cord Injury Federation) såsom en extern intressent och representant för målgruppen.

Läs mer på www.spinalis.se

___________________________________________________

Rapport från ISCoS kongress 2016 i Wien

International Spinal Cord Society´s (ISCoS) årliga kongress gick av stapeln på det anrika Hofburg Palace i Wien i september. ISCoS är en internationell organisation för ryggmärgsskadespecialister. Personskadeförbundet RTP var närvarande och deltog i kongressen med en presentation om vårt arbete för centralisering av ryggmärgsskadevården. Vi presenterade också den kostnadsstudie vi låtit genomföra vilken jämför centraliserad vård med den svenska decentraliserade vården.

Läs mer här:

 ___________________________________________________

Lyssna på P1 om epidemin som förlamade Sverige

Sveriges Radio P1, Kropp och själ, sände den 6 september ett radioprogram om polioepidemin som drabbade Sverige i början av 1900-talet. Barn efter barn insjuknade i det som man då kallade barnförlamning och man visste inte hur smittan spreds.

Bland annat medverkade Kristian Borg, professor och överläkare vid postpoliomottagningen Danderyds sjukhus och Bengt-Erik Johansson från Personskadeförbundet RTP. Det går fortfarande att lyssna på inslaget på nedanstående länk.

Läs mer och lyssna på programmet här:

___________________________________________________

Nya medarbetare på förbundskansliet

I mitten av augusti fick Personskadeförbundet RTPs förbundskansli förstärkning av två nya medarbetare. Petra Larsson och Marit Sundin. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna!

Petra Larsson kommer i huvudsak att arbeta med påverkansarbete och omvärldsbevakning. Du når Petra Larsson på telefon 08-629 27 82 eller per e-post: petra.larsson@rtp.se

Marit Sundin kommer främst att arbeta med frågor som rör personer med amputationer. Marit Sundin har Telefon 08-629 27 85 och e-post: marit.sundin@rtp.se 

__________________________________________________________

Retroläger 2017

Retroläger riktar sig till dig som haft en ryggmärgsskada i minst 8 år, använder rullstol eller är gående. Två kurstillfällen med individuell vägledning via hälsosamtal, enkla funktionella tester samt föreläsningar som varvas med praktiska pass vill vi ge dig inspiration och motivation till ett friskare och aktivare liv.

RETRO 2017 består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs 4 – 7 maj och den andra 4 – 6 oktober på Bosöns Idrottsinstitut, Lidingö.

Kostnaden 6 500 kr (inkluderar helpension vid båda kurstillfällena samt kurslitteratur).

RETRO 2017 genomförs i samarbete med Stiftelsen Spinalis, Rehab Station Stockholm och Personskadeförbundet RTP.

Sista ansökningsdag: 8 mars 2017

Mer information och anmälan finns på: www.rekryteringsgruppen.se

__________________________________________________________

Jubileumskakboken finns nu på hemsidan

Med anledning av att Personskadeförbundet RTP fyller 70 år har kafferep anordnas runt om i landet för att skapa tillfällen till goda samtal. Dessa möten ger möjlighet till gemenskap och erfarenhetsutbyte som kan leda till samarbete och möjlighet att påverka till förändring. Med andra ord - ett gott samtal över en kopp kaffe med dopp kan vara starten till något nytt!

Vid uppstarten av jubileumsåret efterfrågade vi tips på goda kakor, vilket nu resulterat i en digital jubileumskakbok som finns på vår hemsida: www.rtp.se. Här har medlemmar och lokalföreningar generöst skickat in sina favoritrecept och berättat vilka minnen de väcker eller dess betydelse. Några recept har redan presenterats i Liv. I den digitala jubileumskakboken finns alla recept samt berättelser som skickats in samlade. Läs och se om ni hittar en ny favorit eller inspiration till ett kafferep!

Tack till alla lokalföreningar och enskilda medlemmar som medverkat!

Ps! Vi fyller gärna på kakboken. Skicka in ditt recept och skriv några rader om varför du valt just den kakan till: liv@rtp.se

___________________________________________________________

Kom igång med träningen

Nu finns möjlighet att få träningsinstruktion och motivation att komma igång med träningen. Cathrine Guldberg är en sittande instruktör från Danmark som gett ut två tränings dvd. Den senaste innehåller Sittande High Intensity Training och CrossTraining, två populära träningsformer som nu är anpassade för sittande. Går att köpa och även ladda ner på nätet. Pris för en dvd inklusive frakt och bankavgift är 270 kronor.

Mer information, köp och nedladdning finns på http://www.cathrine-guldberg.dk/

____________________________________________________________

Anslagna medel för bilstöd 2016 befaras ta slut

Försäkringskassan beräknar att anslagna medel för bilstöd 2016 kommer ta slut i oktober om riksdagen inte tilldelar ytterligare medel till bilstödet. Tar anslagna medel slut måste Försäkringskassan stoppa utbetalningen av bilstöd i väntan på nya medel.  Det påverkar förstås de som ansöker om och beviljas bilstöd. Försäkrings­kassan har i en särskild skrivelse hemställt om tilläggsanslag.

Även om anslaget sannolikt är förbrukat innan årsskiftet kommer ansökningar om bilstöd att handläggas i vanlig ordning. I samband med ett beviljat beslut om bilstöd informeras den som beviljats bilstöd sedan i mars 2016 om att pengarna kan ta slut i förväg. Sökande ombeds att kontakta sin handläggare för att försäkra sig om att det finns pengar kvar innan han eller hon ingår avtal om köp eller anpassning av bil.  

www.forsakringskassan.se kommer information om anslagsförbrukningen att komma inom kort.

___________________________________________________________

Regeringens budget saknar rättighetsperspektiv

När regeringen redovisade sin budget kan Handikappförbunden återigen konstatera att Sverige fortfarande är långt ifrån att implementera det rättighetsperspektiv som FN kräver.

”Regeringens budget ger inte de förutsättningar som krävs för att nå målet om ett samhälle för alla”, säger Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden.

I flera av de avsnitt som handlar om personer med funktionsnedsättning, ligger tyngdpunkten på vad regeringen betraktar som kostnader och inte som faktiska rättigheter eller investeringar.

”Det är beklagligt att statsbidraget till funktionshindersorganisationer fortfarande ligger på samma låga nivå, att nuvarande insatser enligt LSS ständigt ifrågasätts och att den personliga assistansen naggas i kanten med förändrade schablonbelopp som kommer att innebära en ökad osäkerhet för både användare och assistenter”, säger Stig Nyman,

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

__________________________________________________________

Tillsätt en utredning för att rädda folkhögskolorna 

Den 19 september skrev Personskadeförbundet RTP, tillsammans med Handikappförbunden och åtta andra medlemsförbund, debatt om folkhögskolorna i Dagens Samhälle. Artikeln handlar om de otillräckliga ekonomiska förutsättningarna både för folkhögskolorna att bedriva utbildning som vänder sig till personer med funktionsnedsättning och för de som vill studera på folkhögskola.

Läs debattartikeln ur Dagens Samhälle här:

___________________________________________________________

Ny teknik kan lindra fantomsmärtor

Den 24 maj anordnade Stockholms läns distrikt i Personskadeförbundet RTP (RTP-S) tillsammans med Bräcke Diakoni i Solna ett föreläsningsseminarium med forskaren Max Ortiz Catalan från Chalmers Tekniska Universitet i syfte att sprida kunskap om nya behandlingsmetoder av fantomsmärtor med hjälp av innovativ men lättanvänd datorteknik.

Läs artikel av Jesper Sellberg på RTP-S hemsida här:

___________________________________________________________

Tjäna pengar till föreningen genom att sälja
Bingo Lottos Julkalender!

Nu är det dags att beställa årets upplaga av Bingo Lottos Storsäljare Julkalenders. En bra intäktsmöjlighet för föreningen. Ni får 50 kronor per såld kalender. Kalendern kostar 100 kronor och är förpackade om 20 stycken. Givetvis har ni full returrätt på osålda kalendrar. Minsta antal att beställa är 20 stycken och ni kan bara beställa i jämna 20-tal.

Beställda lotter levereras i början av september månad.

Mer information hittar du här:

___________________________________________________________

Seminarium på Mänskliga Rättigheter-dagarna

På årets MR-dagar i Malmö (Mänskliga Rättigheter) den 17 till 19 november kommer Lagen som verktyg och systerprojektet Från snack till verkstad anordna seminariet "Funktionshinderrörelsen mobiliserar sig: det är dags att få rätt.!"

Det räcker nämligen inte att HA rätt, man måste också FÅ rätt. Därför måste juridiken bli ett användbart verktyg för förändring. Seminariet kommer att peka på civilsamhällets viktiga roll i implementeringen (genomförande) av såväl Diskrimineringslagen som FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Läs om MR-dagarna här:

___________________________________________________________

Journalen via nätet hos 14 landsting/regioner

Turen har kommit till Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen att ge sina invånare möjlighet att läsa journalinformationen från hälso- och sjukvården via nätet.

Tisdag 31 maj ansluter Värmland till e-tjänsten Journalen. Du kan läsa informationen så snart vårdpersonalen har dokumenterat i journalsystemet. Det innebär att patienter i Landstinget i Värmland själva ska kunna läsa sin egen information utan fördröjning från alla yrkeskategorier i vården.

Inför anslutningen har man under våren, gett 19 patienter uppdraget att testa och utvärdera Journalen.

Läs artikel från Ineras Nyhetsbrev:

____________________________________________________

Balansera mera – kampanj för att förhindra fallolyckor

Den 3–10 oktober är det dags för Balansera mera – en nationell kampanjvecka för att förhindra fallolyckor. Nytt kampanjmaterial med tips och råd finns nu på Socialstyrelsens webbplats. Bland annat nya checklistor – en till dig som möter äldre i ditt arbete och en som kan delas ut till anhöriga. Balansera mera finns också på Facebook.

Mer information om kampanjen hittar du här:

____________________________________________________________

Så ska du göra om du krockar med vilt

Att köra på ett djur kan bli dyrt för den som väljer att inte rapportera det till polisen. Denna vecka inleder Nationella viltolycksrådet, ett samarbetsråd mellan 16 organisationer, myndigheter och försäkringsbolag, en insatsvecka där syftet är att informera bil- och mc-trafikanter samt bilskoleelever om viltfaran på vägarna och lära ut hur man kan förebygga olyckorna.

Läs artikel från tidningen Metro här:

I det här numret.

Lustfylld fysisk aktivitet ger positiva effekter på barnhjärnan

Vill du delta i en workshop om blåstömningsbesvär

Kunskapsnätet går vidare

Workshop om ryggmärgsskadevården som rikssjukvård

Kompetenscentrum för ryggmärgsskador

Rapport från ISCoS kongress 2016 i Wien

Lyssna på P1– om epidemin som förlamade Sverige

Nya medarbetare på förbundskansliet

Retroläger 2017

Jubileumskakboken finns nu på hemsidan

Kom igång med träningen

Anslagna medel för bilstöd 2016 befaras ta slut

Regeringens budget saknar rättighetsperspektiv

Tillsätt en utredning för att rädda Folkhögskolorna

Ny teknik kan lindra fantomsmärtor

Tjäna pengar till föreningen genom att sälja Bingo Lottos Julkalender!

Seminarium på Mänskliga Rättigheter-dagarna

Journalen via nätet hos 14 landsting/regioner

Balansera mera – kampanj för att förhindra fallolyckor

Så ska du göra om du krockar med vilt

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!