Nyhetsbrev med senaste nytt inom socialtjänst, vård och omsorg.

Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Oktober 2016

Välkommen till Kommunförbundet Skånes nyhetsbrev från Avdelningen för Socialtjänst, vård och omsorg!

Carina Lindkvist, Avdelningschef


Barn och unga

Uppföljning av Skånes kommuner kraftsamlar för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården

17:e och 18:e januari hålls två uppföljningsmöten av uppstarten av implementeringen av SKL:s handlingsplan ”Stärkt skydd för barn och unga”. Här finns mer information och anmälan;

17:e januari (Söder)

18:e januari (Norr)

Innovationsarbetet – barn och unga
12 kommuner i Skåne har visat intresse för att genomföra utvecklingsarbete inom barn- och unga området med stöd av Innovationsguiden. Innovationsguiden är ett metodverktyg för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor.
Genom en väl förberedd process, filmer, övningar och utbildningsmaterial lär Innovationsguiden ut hur man arbetar med förändring utifrån barn och ungas behov. Metoden stärker och utvecklar medarbetarna. Under tre inspirerande och lärorika träffar kommer kommunerna att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Däremellan jobbar respektive kommun på hemmaplan med sin utmaning.
Den 18 november hålls ett första informationsmöte för chefer i de deltagande kommunerna. Den första gemensamma träffen för deltagarna i innovationsarbetet startar den 13 januari 2017.
Läs mer här! www.innovationsguiden.se


Missbruk och beroende

Utbildning i ASI Net-statistik
Utbildningen riktar sig i första hand till de kommuner som har påbörjat inmatning i ASI-Net och byggt upp en databas med ASI-intervjuer. Under dagen får du lära dig hur du hämtar statistik ur ASI Net. Peter Råbe från Råbe & Kobberstad håller i utbildningen, måndagen den 28 november 2016 i Malmö. Fåtal platser kvar!

ASI Grundutbildning
Nästa ASI Grundutbildning med lediga platser hålls i Malmö 17-18 januari samt 25 februari 2017.

För mer information och anmälan se kfsk.se/asi


BOSS, Bred Operativ Strategisk Samverkan

Projektorganisationen för ESF projektet BOSS är nu på plats. Dhara Söderström är projektledare, Tobias Hedkvist är processledare och Yuriy Babarikov är projektadministratör. Syftet med projektet att hitta nya samverkansformer förvaltningsövergripande utifrån ensamkommande flyktingbarn. På operativ nivå handlar det om kompetensutveckling hos personal, HVB hem, skola etc.


Hjälpmedel

Bilanpassningar från och med den 1 januari 2016 inte längre är ett personligt hjälpmedel i Region Skåne. Förändringen innebär inte Skånes kommuner på något sätt övertagit ansvaret för bilanpassningar eller eventuella reparationer, bortmonteringar eller liknande. Här finns mer information! 


Äldre

Sista träffen för Ledningskraft

Den 26 oktober träffades 144 personer för en avslutande träff inom Ledningskraft på Baravägen i Lund. Det blev en dag full av information, energi och inspiration.

Läs mer här.


Socialpsykiatri

Skånes länsgemensamma analys och handlingsplan inom ramen för Överenskommelsen för psykisk hälsa 2016 är klara och finns publicerade här. Observera att sista dag för inrapportering är 31 oktober! 

Seminarie om Brukarrevision 15 november

Välkomna till kostnadsfritt seminarium kring brukarrevisioner 15 november kl. 14.00-16.20 på Folkets Hus i Malmö. Arrangörer är NSPH, RSMH och Allmänna arvsfonden. För mer information, kontakta Emelie Sundén.  


E-hälsa

Mina Planer i psykiatri

Under våren 2016 genomfördes en inventerig avseende användandet av Mina Planer inom psykiatrin. Inom Region Skåne pågår ett arbete för att öka användningen av Mina Planer i psykiatrin. Ett brev har skickats ut till alla kommuner angående användning av Mina Planer inom socialpsykiatrin och det kommer att anordnas särskilda utbildningstillfällen för HSA/SITHS administratörer. Kontakta Thomas Wester för mer information.

Ny patientinformation avseende Samordnad Vårdplanering

Patientinformationen finns här!


Nätverksträff, utsatta EU-migranter

Den 8 november 12.45-15.00 är det nätverksträff kring utsatta EU-migranter. På programmet är Länsstyrelsen i Stockholm, hälos- och sjukvård samt aktuella frågor i Skåne. För mer information och program, kontakta Emelie Sundén.


Nytt hälso- och sjukvårdsavtal

Uppstartsmöten

Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har under vecka 42 och 43 hållit sex uppstartsmöte för hälso- och sjukvårdsavtalet. Här finns bildspel från uppstartsmötena.

Mer information om arbetet med hälso- och sjukvårdsavtalet finns på www.kfsk.se/hsavtal


Kurser och konferenser

Dialogmöte om e-hälsa tillsammans med Region Skåne

Välkommen till dialogmöte kring E-hälsa den 18 november kl.12.00-15.30. Här finns inbjudan och anmälan!


Omvärldsbevakning

Webbaserad introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer

Nu finns Nationellt Centrum för Kvinnofrids webbkurs tillgänglig på www.webbkursomvald.se där den kan användas fritt, utan kostnad. Kursen kan användas både enskilt och i grupp, och det finns en utbildningsmanual för kursledare som bland annat innehåller stöd för hur kursen kan användas i arbetsgrupper. Kommunerna är en av de primära målgrupperna för utbildningen. Här finns mer information. 


Socialtjänst, vård och omsorgs nyhetsbrev hanteras av Emelie Sundén. För frågor och synpunkter kontakta Emelie på : emelie.sunden@kfsk.se.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!