Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

MEDLEMSBREV NR 7- 2016


Nu tar vi nya tag

Jag vill börja med att hälsa alla välkomna tillbaka efter en förhoppningsvis skön semester. Styrelsens första höstmöte hade vi hos MAFA i Ängelholm för att diskutera kring den kommande verksamheten. Det är mycket som vi vill och behöver göra, men det är inte alltid som vi har tid och pengar att göra allt på en gång. Men glädjande är att våra arbetsgrupper jobbar på och gör vad man kan för att branschen skall utvecklas. Som medlem kan du alltid följa vad som händer via protokoll och minnesanteckningar på hemsidans medlemssidor.

Aktuellt just nu är att PelletsFörbundet tillsammans med Svebio och SP lämnat in en gemensam ansökan till Energimyndigheten angående ansvaret för ett övergripande Innovationsprogram inom Bioenergi. Om programmet beviljas kommer branschföretagen att få ett större inflytande över samhällets styrmedel och bidrag. Besked om hur vi ligger till beräknas komma i redan i slutet av oktober. Vi håller tummarna för att vi då får ett positivt besked.

Gustav Melin, Svebio berättade vi styrelsemötet om Svebios arbete med att kommentera Energiuppgörelsen och hur man vill förändra stödsystemen så att ny elproduktion kopplas mer till effekt istället för energi. Biodrivmedel är ett annat prioriterat område där styrmedel borde kopplas till vad som faktiskt tankas. Styrelsen konstaterade också att det finns ett behov av att, även från vår sida, stödja Svebio i deras myndighetskontakter.

Värt att notera är också att Svebio börjat planera för årets Pelletskonferens som kommer att arrangeras den 31jan – 1 feb, troligen i Kalmar. Reservera dagarna redan nu. Ett gemensamt Skype-möte med PF angående program och inriktning kommer att hållas i enlighet med vårt gemensamma samarbetsavtal. Mer om detta kommer att redovisas på hemsidan så fort vi vet mera.

Statistiken är viktig för att se hur vår bransch utvecklas. Från och med i höst har vi gett kansliet i uppdrag att redovisa pelletsförsäljning och användning tydligare. När det gäller internationella frågor beslutade styrelsen att vi ska ansöka om att bli National Licenser för ENplus.

Uppdraget från förra styrelsemötet att se över medlemskategorier redovisades och en ny indelning med 5 kategorier ligger nu uppe på hemsidan. Med detta hoppas styrelsen att man som blivande medlem skall känna en starkare tillhörighet och att vi arbetar för just deras förtag.

Med detta hoppas jag att vi alla känner oss laddade att ta tag i de arbetsuppgifter som väntar.

Är ditt företag ännu inte medlem i PelletsFörbundet kan du söka medlemskap via vår hemsida. Din medverkan är viktig.

Lars Göran Harrysson
Ordförande Pelletsförbundet

            -----------------------------

Vad händer på kansliet

Trots att vi lite till mans säkert är lite ringrostiga efter lata semesterdagar har nu verksamheten rivstartat. Nedan vill jag ge ett lite axplock av vad vi på kansliet sysslat med de senaste veckorna.

Innan vi gick på semester han vi med att besvara en remiss från Boverket angående ändringar i BBR. För att få bort gammal teknik från andrahandsmarknaden betonade vi att det är viktigt alla pannor och rumsvärmare som installeras uppfyller de krav som gäller vid installationstillfället, och att uppföljning och kontroll av efterlevnaden är inte tydlig. Om syftet verkligen är att minska utsläppen från småskalig fastbränsleeldning måste det till behövs tvingande föreskrifter för att begränsa användandet av gammal teknik. Om samtliga gamla pannor, som tillsammans idag använder 2,54 TWh bioenergi skulle bytas ut mot pannor som uppfyller de nya kraven i BBR skulle de totala utsläppen av OGC minska med hela 95,6 % (16 815 ton), Stoftutsläppen med 60,5 % (1 047 ton) och utsläppen av CO med 86,1 % (101 492 ton). Därmed torde inte emissionerna från småskalig vedeldning inte länger vara något större problem. 

”Svanenkraven” för certifiering av bl a träpellets håller på att uppdateras och PelletFörbundet har fått möjlighet att komma med synpunkter. En remissrunda med förslaget är utsänd till de nordiska länderna. För att underlätta för slutanvändare att välja pellets menar vi från PelletsFörbundets sida att Svanenkraven skulle på ett tydligt sätt kunna redovisa vilket ”Carbion footprint” pellets har.

De första företagen i Sverige som certifierat sin produktion enligt ENplus är nu på plats. Kansliet har fått styrelsen uppdrag att ansöka om att bli National Licenser för Sverige och därmed, likt våra systerorganisationer i andra länder, vara den nationella kontakten med ENplus.

PelletsFörbundet är Energimyndighetens samarbetspart när det gäller arbetet med Certifiering av Bioenergiinstallatörer enligt RES-direktivet. Kansliet har fått ett bidrag från Energimyndigheten att ta fram ett utbildningsmaterial som bottnar i vår tidigare PellSam-certifiering. Avsikten är nu att Energimyndigheten skall bekosta den första utbildningsomgången som kommer att arrangeras någon gång under den kommande eldningssäsongen. Därmed har vi även tagit det första steget att skapa en riksomfattande serviceorganisation.

Från kansliet sida har vi sedan semestern lagt mycket fokus på att tillsammans med Svebio och SP lämna in en ansökan om att administrera ett nytt Innovationsprogram inom Bioenergi. Syftet är att försöka samla alla branschens aktörer till att samverka när det gäller forskning, utveckling och försäljning av bioenergi och utrustning. Om ansökan går igenom får branschen ett större inflytande över de insatsmedel som satsas av våra myndigheter i upp till 12 år.

Statistik är både viktig och nödvändig om vi ska kunna följa hur branschen utvecklas. Vid senaste styrelsemötet diskuterades en hel del runt insamlingen av statistik och vad vi skall samla in och redovisa. Mycket handlar naturligtvis om hur mycket tid och resurser vi kan lägga på insamling och bearbetning. Men fortsättningsvis kommer vi att redovisa pelletsförsäljningen halvårsvis och uppdelat på till vilka marknadssegment, villa- mellan – eller storskalig, den levererats. Prisutvecklingen skall redovisas både som idag med index men också i kronor/ton. Användningen i villa kan följas via MSB:s så kallade ”sotarstatistik”. Med detta hoppas vi att det skall bli lättare för alla att få den information man söker.

VVS-forum är tillsammans med tidningen Bioenergi viktiga kanaler för oss att få ut vårt budskap lite bredare. PelletsFörbundet är inbjuden att delta i redaktionsrådet för VVS-forums temanummer om Energi som utkommer i höst. I veckan deltog jag därför i ett telefonmöte där vi diskuterade innehållet i det kommande.

Till sist vill jag bara påminna om att en ny ansökningsperiod i Klimatklivet är öppen mellan den 29 augusti och 26 september.Klimatklivet är en del av den statsbudget som riksdagen beslutat om för 2016. Naturvårdsverket ska i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna ge stöd till lokala klimatinvesteringar. Under 2015 uppgick stödet till 125 miljoner kronor. Ytterligare 600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar för 2016, 2017 och 2018. Det huvudsakliga syftet med satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar klimatet.

Är det något ni funderar över så är ni alltid välkomna att kontakta oss på kansliet.

Bengt- Erik Löfgren
Koordinator Pelletsförbundet

PS Kolla in dessa videos:

Two New Videos about Wood Pellets: William Strauss, President of FutureMetrics, was interviewed at the Argus Biomass Conference in London.  Dr. Strauss talks about the challenges and opportunities in the global pellet markets.
https://www.youtube.com/watch?v=nY_bQJIG4kI
https://www.youtube.com/watch?v=S7OUoii3A_I


Från Svebios blogg:
Den ständiga kampen om att alls synas

Ett par dagar före semestern tog jag tåget och bläddrade i juninumret av Kupé, SJ:s tidning för tågresenärerna. Tidningen innehöll en artikel om dagens och framtidens energi, med rubriken ”Kraftfull förändring”. Artikeln illustrerar än en gång att vi som jobbar med bioenergi har mycket kvar att göra. På de sex sidorna i Kupé, som till största delen handlar om förnybar energi, finns inte ett ord om bioenergi, Sveriges största energikälla och den särklassigt största förnybara energikällan.

Tyvärr är inte artikeln i Kupé ett undantag. Tvärtom hat det under de senaste åren blivit allt vanligare att man skriver artiklar och debattinlägg om förnybar energi där bioenergin är frånvarande och förnybart är detsamma som ”sol, vind och vatten”. 

De sex sidorna i Kupé ägnas åt följande teman: 

  • Till havs, till havs. Texten handlar om havsbaserad vindkraft.
  • Divestera nu! Handlar om att städer och institutioner slutar investera i fossilbränsleindustrin.
  • Bättre och bättre batterier. Artikeln konstaterar att solen inte lyser hela tiden, och lyfter fram batterier som lösning på problemet.
  • Solrevolutionen.
  • Vattenkraft i ny tappning. Handlar bland annat om att man bygger om befintliga vattenkraftverk för att förbättra den biologiska mångfalden.
  • Smartare städer. Glasgow, London och Boston lyfts fram som goda exempel, men en kort text om Stockholm nämner också ordet fjärrvärme (men inget om hur den produceras).
  • Nein till kärnkraft. Tyskland lyfts fram som ett exempel på hur man kan satsa på förnybar energi (den förnybara elen sägs stå för 30 procent idag).

Artikeln bygger på en rad källor, bland annat den engelska tidningen the Guardian, men också Ny Teknik, DN, SLU och WWF. Den handlar egentligen enbart om el, trots att temarubriken är ”positiv energi”. Inte ett ord om bioenergi. Ett par meningar om trafik handlar om bilpooler och elbilar. 

Det finns två cirkeldiagram som illustration. Det ena handlar om ”Elproduktion i Sverige 2014” och det andra om ”Elproduktion i Sverige 2050”. För 2014 anges följande fördelning: vattenkraft 44%, kärnkraft 43%, vind 8%, värme/avfall 5%. 

Rubriceringen ”värme/avfall” döljer det faktum att det till allra största delen handlar om biokraft (avfall är en liten del). Siffrorna är dessutom fel.

Läs hela inlägget från Kjell Andersson här.


KMP Pellet Heating är vår senaste nya medlem i PelletsFörbundet

KMP har tillverkat pelletskaminer i 20 år. Hög verkningsgrad och användarvänlighet har gjort KMP:s kaminer till de mest sålda i Sverige. Hösten 2006 förvärvades KMP av Ariterm AB, som sedan dess fortsatt utveckla, tillverka och sälja kaminerna. Från den första december 2015 är pelletskaminerna tillbaka i det "nya" KMP med samma personer som en gång startade verksamheten, men nu i Borgholm på Öland.

Alla KMP:s pelletskaminer finns med väggfläkten Drag som ersätter den traditionella skorstenen, en lösning som gör det möjligt att installera pelletskaminerna utan skorsten vid en yttervägg. Den patenterade konstruktionen sänker temperaturen på rökgasen genom att rökgasen från kaminen blandas med uteluft innan den leds ut.

Vi hälsar KMP Pellet Heating AB varmt välkommen som medlem i PelletsFörbundet.

               ---------------------------

Intressant för branschen 

Psykologidoktorn: ”Strunta i att kommunicera om klimatet”
Psykologidoktorn Misse Wester berättar för Aktuell Hållbarhet varför information sällan leder till att människor förändrar sitt beteende, och hur man bör kommunicera runt klimatfrågan om man vill få effekt.

Hennes forskning handlar om hur vi tänker kring risk och hur vi beter oss i kris. För Aktuell Hållbarhet berättar hon varför information sällan leder till att människor förändrar sitt beteende, och hur man bör kommunicera runt klimatfrågan om man vill få effekt.

Vad är det som gör att människor har så svårt att ta till sig information om klimatförändringarna?

Läs Misse Westers svar här

USA och Kina antar klimatavtalet från Paris
USA och Kina har godkänt det globala klimatavtalet från Paris. USA:s president Barack Obama kallar det för en ”vändpunkt” för klimatet och säger att samarbete krävs för att rädda planeten.
– Det är mycket glädjande och ett mycket stort kliv framåt för att Parisavtalet ska bli verklighet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.

Läs mer om FN:s klimatmöte

-------------------

Notan för röjning i Fukushima 350 miljarder

Fem års uppröjning i det havererade japanska kärnkraftverket Fukushima Daiichi har kostat 350 miljarder kronor av allmänna medel visar en japanska sammanställning.

När budgetåret 2015 gick till sin ände i mars 2016 hade uppröjningsarbete som bekostas med offentliga medel kostat det japanska samhället 350 miljarder kronor, visar en sammanställning av Jijipress, som publicerades på söndagen.

195 miljarder av denna summa har gått till att täcka kostnader för dekontaminering av områden med förhöjd radioaktivitet, som kostnader för tillfällig förvaring av kontaminerad jord. Kostnaden har täckts av den statliga fonden för kompensation av kärnkraftsolyckor.

             -----------------------

Värmepumpar blir utan stöd

De flesta remissinstanser gav underkänt till först regeringens förordningsförslag, som klubbades av riksdagen i somras, och nu Boverkets föreskrift om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden. Det visar VVS-Forums genomgång av remissvaren.
– Vi är bestörta över att man i praktiken valt att effektivt förbjuda användandet av den mest kostnadseffektiva, miljövänliga och realistiska möjligheten att energieffektivisera våra befintliga flerbostadshus, nämligen den värmepumpande tekniken och i synnerhet energieffektiva geoenergilösningar, säger Morgan Willis på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, SKVP.

Läs mer VVS-forum

           ------------------------

Annat aktuellt

Svensk metod avslöjar sotets ursprung

En ny svensk metod avslöjar ursprunget av det sot som smälter glaciärerna i Himalaya. Metoden visar inte bara om det kommer från vedeldning eller fossila bränslen utan också från vilket land sotet härrör.

Sot bildas vid ofullständig förbränning av biomassa (ved eller gödsel) eller fossila bränslen och är ett omfattande miljöproblem, framför allt i områden med helvit bakgrund som snö eller is.

Att analysera dessa isotoper i små sotpartiklar har varit tekniskt omöjligt förut, men i Nature Communications presenterar nu forskarna en kartläggning av sotet på tio otillgängliga platser i Himalaya och Tibet.

                            -----------------------

Utlysning bränslebaserad el- och värmeproduktion:
Energimyndigheten och Energiforsk utlyser cirka 45 miljoner kronor inom Samverkansprogrammet bränslebaserad el- och värmeproduktion, SEBRA.

I denna utlysning välkomnas projektförslag inom programmets samtliga forskningsområden. Sista ansökningsdag är den 26 september 2016.

Programmets syfte är att bidra till resurs- och kostnadseffektiv omvandling av biobränslen och avfall till el och värme med minimal miljöpåverkan. Programmet har fokus på utmaningar i produktionsanläggningar där behov att implementera nya tekniker och metoder finns på kort sikt, men även projekt med högre potential på längre sikt inkluderas i programmet.

Läs mer här

                        ----------------------------

Besök vår hemsida:

Klicka Här
Se vår nya broschyr:

Nya Broschyr Här
Ladda ner som PDF:
som .pdf här


Kalendarium

Svd Energy Summit
13- 14 sept  STOCKHOLM


Läs mer här
European Biomass to Power 2016
5- 6 oktober Seville

Seville Spain
RENEXPO XXI Centre in Warsaw
  19- 21 oktober Warsava
Mer information här
Biomass North AGM and Forum
  24- 26 oktober, North Bay Ontario Canada
Growing the bioeconomy
USIPA's 6th Annual Exporting Pellets Conference
6- 8 november, Miami Beach Hotel FL USA

Till anmälan 
Stora Biokraft- och Värmekonferensen
  8- 9 november, Liding
Till program och anmälan
RENEXPO® BiH
  9- 10 november Sarajevo

Renewables and Energy Efficiency in Bosnia and Herzegovina
Delivering Canada’s low carbon, bio-based economy through sustainable innovation
14-16 november, Ottawa, Canada
Scaling up conference
European bioenergy future/2016 Aebiom Conference
  16- 17 nov, Brussels

European Bioenergy
All Energy 2017
  10- 11 Maj Glasgow
The UK´s largest Energy event


Svenska Nyheter

Utsläppen av växthusgaser ökar
Utsläppen av växthusgaser ökar under årets första kvartal och har inte varit på en så hög nivå sedan första kvartalet 2013. Ökningen ses framför allt inom el- gas- och värmeverk, pappers- och pappersvarutillverkning och i transportbranschen. En förklaring till att utsläppen ökar från el- gas- och värmeverken är ökad användning av fossila bränslen.

Dolda utsläpp bakom elbilar
Även om elbilar skulle vara helt utsläppsfria när de kör på vägarna återstår mycket innan de blir helt fossilfria. Elmix, råvaruutvinning och återvinning är utmaningar för att elbilen ska bli verkligt hållbar. Sett ur ett livscykelperspektiv kan det diskuteras hur mycket supermiljöbil en elbil verkligen kan kallas, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Brexit påverkar bränslemarknaden och utsläppsrättspriserna
Efter Brexit har nu IEA (International Energy Agency) justerat prognosen för utvecklingen på efterfrågan av olja under 2017. De menar att resultatet av Brexit försämrar utsikterna för världsekonomin, vilket i sin tur leder till att efterfrågan på olja minskar. Även utsläppsrättspriserna sänktes ner till den lägsta nivån på två år. Storbritannien som har varit ett av de länder som starkast drivit på för stärkt prissignal från EU ETS förväntas inta en mer passiv roll under de fortsatta EU-förhandlingarna.

Studie: Vi har påverkat klimatet i 185 år
Under 1800-talets tre första decennier var det i princip bara Storbritannien som på allvar hade industrialiserats, med kol som huvudsaklig energikälla, även om smärre industrier hade byggts upp i vissa begränsade områden i Belgien och Frankrike. Detta tycks dock ha varit tillräckligt för att ge effekter på klimatet. Enligt den nya studien går det att märka en uppvärmning i Arktis och i de tropiska oceanerna mellan 1827 och 1834.

Vattenfalls brunkolsaffär: Hemligstämplade dokument och kritik mot för liten kompensation
För att mildra effekterna av att den köpande tjeckiska bolagsgruppen EPH övertar verksamheten, och därmed kan fortsätta släppa ut koldioxid, lovade Isabella Lövin och Karolina Skog att regeringen ska köpa upp och annullera utsläppsrätter från EU:s utsläppshandelssystem för 300 miljoner kronor per år fram till 2040. Det skulle motsvara cirka tio procent av Sveriges totala utsläpp om året.

Stabil försäljning av värmepumpar
Försäljningen av värmepumpar ökade två procent andra kvartalet i år jämfört med samma kvartal i fjol. Det visar statistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP).


Internationella Nyheter

Ledare DI: Parisavtalet sänker oljepriset för evigt
När deltagarna på klimatmötet i Paris förra hösten kom överens om att jordens medeltemperatur maximalt får stiga med två grader jämfört med den förindustriella nivån var det inte bara ett livsnödvändigt beslut. Det minskade också osäkerheten för oljeproducenterna.

US gas now a bigger carbon polluter than coal
US coal has taken another symbolic stagger as the nation’s major energy agency announced the fuel’s carbon emissions will be surpassed by natural gas for the first time in four decades.

Människans negativa effekter på miljön blir allt mindre
Genom att använda data från satelliter och göra enkäter bland människor har forskarna skapat kartor som visar hur mänsklig aktivitet påverkat områden på jorden mellan 1993 och 2009. Studien visar att medan världens befolkning ökat med 23 procent och världsekonomin vuxit med 153 procent, så ökade den negativa miljöpåverkan från människor bara med 9 procent.

Slutkört för bridreaktorn Monju
Japanska bridreaktorn Monju har bara varit i drift 250 dygn sedan starten för 22 år sedan. Nu kan den stängas för gott.

Det har varit en problemföljd anläggning som började köras i april 1994 men som fick stängas året därpå efter en natriumläcka, som orsakade brand i anläggningen.
Monju är en försöksanläggning som använder Mox-bränsle, en blandning av plutonium och uran. Den är natriumkyld och kan producera 280 MW el.

16.9% of US electricity from renewables in first half of 2016
According to the US Energy Information Agency (EIA), renewable energy – hydro-electric power, biomass, geothermal, wind, and solar – accounted for 16.9 per cent of electricity generation in the US for the first half of 2016.

Paris Agreement update: Climate agreement set to become a law
57 countries, accounting for 57.88 per cent of global emissions, have now ratified the Paris Agreement, or promised they will by the end of 2016.On Wednesday, Japan and New Zealand announced their intention to ratify the agreement, which enabled the agreement to reach 55 countries and 55 per cent of global emissions - the minimum for the treaty to be effective.

Propellet Newsletter Sept 2016
Länk till nyhetsbrevet här


Energimarknadsrapport Biobränslen
Energimarknadsrapporten för biodrivmedel och fasta biobränslen täcker in både biodrivmedel för transporter och biobränslen för el- och värmeproduktion. Förutom aktuella nyheter innehåller rapporten även prisutveckling för etanol, biodiesel, valda jordbruksprodukter, träpellets och träflis.

Läget på elmarknaden
I Läget på elmarknaden vecka 34 rapporterar vi bland annat om att priset på elcertifikat har fortsatt öka och nu är i nivå med vad de var under våren, samt att fyllnadsgraden i de svenska magasinen är en bit under det normala.

Olje-, gas- och kolmarknaderna
Läget på olje-, gas- och kolmarknaderna för vecka 22 och 23 rapporterar vi bland annat om att det inte blev något beslut om produktionstak vid OPEC:s senaste möte, och att IEA spår stora förändringar för Europas gasmarknad i sin senaste gasmarknadsprognos.

     --------------------------



"Har du som medlem något nytt eller spännande att berätta? Vill du dela med dig av detta kan du tipsa oss på kansliet. Vi sprider gärna budskapet vidare, men vi behöver naturligtvis din hjälp att kunna bevaka allt det som händer i branschen"

Pelletsförbundet  - Sockerbruksgatan 1 - 531 40  LIDKÖPING
Telefon 0510 - 285 30 -  e-post info@pelletsforbundet.se  -  hemsida www.pelletsforbundet.s

Du får detta medlemsbrev eftersom du är medlem i PF eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!