Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2016-08 för Namn åt de döda

Bäste forskarvän!

NÅDD-projektet rullar vidare med oförminskad kraft, trots att sommar och semester säkert pockar på mångas uppmärksamhet. Åtminstone här i huvudstaden har vi haft en riktigt fin sommar så här långt.


Det är inget som hindrat er att hålla ett gott tempo och nya klara församlingar kommer hela tiden in, liksom nya adoptioner.


Släktforskardagarna i Umeå närmar sig, och ni som kommer som föreningsrepresentanter har möjlighet att träffa mig och min företrädare Viktoria vid en genomgång under informationskonferensen på fredag 19 augusti ca kl 14.15. Vi lär också synas i mässhallen och vid Släktforskarförbundets bord under resten av mässdagarna. Kom gärna förbi och byt några ord!


En nyhet är att det nu finns en sluten grupp på Facebook för oss som jobbar med NÅDD. Den har fått en lovande start, och i dagsläget är vi 192 medlemmar som hjälper varandra med frågor om hur vi ska registrera eller vid problem att läsa något ord i dödboken, med mera.


Några saker som kommit upp i gruppen kan vara bra att sammanfatta.

  • En återkommande fråga är att det gula formelfältet i Excelarket tar slut efter 1000 rader. För att få fler rader måste man kopiera nedåt inte bara kolumn S utan också de dolda kolumner som finns fram t o m kolumn X i Excelarket. Markera t ex S999:X999 och kopiera ned så långt ni behöver. Ni som fått nya filer sedan mitten av juli har fått utökade kontroller i detta gula fält. Tänk på att inte skriva något här.
  • Civilståndsdatum (Civ-datum) är alltid datum för den förändring i civilståndet som skett närmast före dödsfallet. För en änka är det makens dödsdatum, och för en gift person datum för vigseln. Se upp så inte efterlevandes omgifte råkar hamna i detta fält.
  • Kommentarsfältet ska användas sparsamt, men viktig relevant information som inte passar i andra fält får noteras. För barn vars fader är okänd gäller att moderns hela namn ska skrivas som en kommentar.
  • En annan återkommande fråga är barnens efternamn. Huvudregeln är att faderns efternamn också ska anges som barnets efternamn, även om det är ett ”sonnamn”. Det är ingen benhård regel, utan det kommer att finnas barn registrerade även med ett patronymikon, alltså ett namn bildat av faderns förnamn, men det är endast tillåtet om fadern har ett ”sonnamn”. Har fadern, så att säga, ett ”riktigt släktnamn” ska detta alltid anges som barnets efternamn. Det gäller även soldatnamn.
  • Flicknamn, dvs en änkas eller gift kvinnas efternamn som ung, skrivs i efternamnfältet, såvida hon inte anges med sin makes efternamn i källan. Då läggs hans efternamn i fältet ”Efternamn” och hennes flicknamn i ”Flicknamn”.
  • Yrke kommer troligen med på nästa skiva, men det bör vara riktiga yrken eller titlar, inte släktskap eller boende m m (t ex svärson, inhyses, fattighjon).


Har du inte gått med i gruppen kan du göra det här (först måste man ha ett Facebook-konto):
https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

Bästa hälsningar,
Anders Berg
Projektledare

E-post: dodbok@genealogi.se

1 307 församlingar/delar var klara 2016-08-08 med ca 1 042 000 poster och vi var 396 aktiva registrerare (enskilda och föreningar)


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!