Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

Månadens tankefrö
Med tips och tankar om kommunikationoch motivation


Vänner - nya som gamla.

Jag försökte mig på en reklamfilm från mobilen. Det gick...sådär. haha. Spana in klippet längre ner där du också får flera nyttiga kommunikationstips. Men först en tanke som varit med mig länge:


Låt dem växa

För runt femton år sedan hörde jag en intervju på radion som aldrig släppt taget om mig. En far beskrev hur hans två barn – på grund av någon hemsk sjukdom - redan i tidig ålder degenererades, alltså gick bakåt i sin utveckling. De skulle i resten av sina liv vara helt beroende av vård. De skulle aldrig uppleva hur det känns att växa upp, utvecklas och så småningom skapa sina egna liv. Pappan berättade hur de flesta föräldrar bävade inför den dagen när barnen skulle lämna hemmet, men i hans fall var detta något han aldrig skulle få uppleva, vilket fyllde honom med en stor sorg.

Det kanske inte är rättvist att jämföra denna pappan svåra situation med en arbetsplats, men på vissa sätt är ett arbetsteam ungefär som en familj. Och hur är det egentligen på våra arbetsplatser? Hur många chefer har som mål att medarbetarna ska växa och kanske springa förbi dem i karriärstegen?

En av de bästa chefer jag haft heter Charlotta. I utvecklingssamtalen med sina medarbetare frågar hon hur de vill utvecklas och hur hon skulle kunna hjälpa dem att nå dit de vill. Det finns ingen dold agenda. Hon vet att folk växer, utvecklas och tar nya steg. Varför inte stötta dem då istället för att lägga energi på att bevaka sin position och ständigt försöka vara oumbärlig?

Precis som en bra förälder, förstår en bra chef när medarbetaren behöver styrning, stöttning eller bara en gemensam målbild. En bra chef förstår också när medarbetaren är mogen för en ny roll och kanske kan bli en chefskollega som nästa steg. 

En dålig chef, däremot, kan vara som en dålig förälder. En osäker chef skapar ibland ett motstånd mot att människor faktiskt ”växer upp” även på arbetsplatsen och klarar sig rätt bra utan deras kvävande mikro-styrning.

Jag hade precis blivit far själv när jag hörde intervjun på radion, och bestämde mig för att se varje steg mot oberoende från min son som något positivt. Nu har jag två grabbar, som utvecklas hela tiden. Vi tränar ihop ibland, och den äldsta killen har snart bättre kondis än jag. Det är bra. Jag ser fram emot att han snart springer om mig i löparspåret. Min önskan är att de (trots viss curling) kommer att bli de allra bästa vuxna människor, som kan både kan ta hand om sig själva och låta andra i sin omgivning få växa. Pay it forward.

Hur tänker du som förälder eller chef? Hur vill du ha det?

Tack för att du läser mina tankar


Fler tips och tankar


Konsten att läsa kroppsspråk

NU finns bilderboken  att beställa. Julklappstips?

Jag försökte mig på en enkel reklamfilm med mobilen. Det blev en kornig blooperfilm. Luta huvudet åt vänster och om 39 sekunder kommer du att fråga: Till vem???

Du hittar boken på adlibris, bokus och lacinai.se


Stå still eller röra dig?

När du presenterar: ska du stå still eller röra dig? Här är mitt tips på 60 sekunder.


12 tips för ett inkluderande möte

Moderatorvännen och journalisten Anna Bergholtz har skrivit en gästblogg på min hemsida med 12 tips för att verkligen inkludera alla i mötet. För att vara blind är hon väldigt seende!


Förra månadens tanke handlade om att oförutsägbara chefer grusar


Den bästa spegeln är en gammal vän

–George Herbert


Koppla ihop oss på

LinkedIn

Twitter

facebook

Och du är alltid välkommen till www.lacinai.se

där du hittar många fler tips och tankar.

0732511420
antoni@lacinai.se

Har du sett min nya hemsida www.lacinai.se? Där finns böckerna liksom mina erbjudanden som föreläsare, utbildare och moderator. Välkommen in!


Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!