Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Kommunförbundets Skånes EU-enhet

I detta sommarbrev så tittar vi både tillbaka på vårens aktiviteter och förbereder oss för en aktiv EU-höst. 

Vi vill såklart också passa på att gratulera alla beviljade EU-projekt! Förra veckan prioriterade Strukturfondspartnerskapet de projekt som ska få medel ur Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden. Totalt är det drygt 170 miljoner kronor som investeras i projekt i Skåne och Blekinge. Något som roligt nog uppmärksammats på sina håll även av media

Vad händer i höst hos EU-enheten?

  • Vi fortsätter att ha ett ökat fokus på migration och integration även under hösten. Vi planerar för en uppföljning på vårt seminarium den 9 juni i Bryssel samt att vårt internet i Bryssel kommer ha migration- och integrationstema.
  • EU-projektanalyser (EPA). Arbetet fortsätter att flyta på och under hösten kommer vi att avsluta en EPA för Båstads kommun och att starta upp en i Skurups kommun.Om er kommun har frågor och funderar över hur ni skulle kunna utveckla era verksamheter i kommunen med hjälp av EU-finansiering och vill ha mer information om EPA-processen, tveka inte att hör av er till oss då.
  • Brysselresor – studiebesök. Vi fortsätter att hälsa grupper välkomna till Bryssel under hösten, skulle du eller din kommun vara intresserade av att besöka Bryssel kontakta oss gärna! 
  • Sammanhållningspolitiken. Vi kommer att ha fortsatt fokus på sammanhållningspolitiken och hur debatten går både i Bryssel och på hemmaplan. Vi kommer att fortsätta ha en nära dialog med andra skånska aktörer och samarbete kring dessa processer.
  • Utvärdering av Brysselkontoret. I början av december tar Kommunförbundet Skånes styrelse beslut om Brysselkontorets framtid. Brysselkontoret är ett fyraårigt projekt som löper fram till den 28 februari 2017. 
  • Ny praktikant: Stina Lindgren. Vi hälsar henne hjärtligt välkommen och ser fram emot en intensiv men rolig höst.

Men innan vi kommer så långt så vill vi önska er alla en lång och skön sommar. Tack för den här våren, vi ses pigga och redo för en intensiv EU-höst! 

GLAD MIDSOMMAR och TREVLIG SOMMAR önskar vi på Kommunförbundet Skåne!

Johanna Haward, Samordnare för Brysselkontoret

Emma Landgren, EU-samordnare 


Nyheter


EU-politiken har i mångt och mycket kommit att handla om migrations- och integrationspolitik under de senaste månaderna.Reformer av den gemensamma asylpolitiken har presenterats av EU kommissionen vilka just nu behandlas av Europaparlamentet, ledda av vår svenska MEP Cecilia Wikström. De långsiktiga effekterna av den pågående migrationskrisen är en viktig fråga och något som också är ett prioriterat område för Kommunförbundet Skånes arbete, i Skåne såväl som i Bryssel. Här ses integrationen som en avgörande faktor, ett område där EU inte har beslutsmandat men där man genom så kallad soft power i form av finansiering, rekommendationer och handlingsplaner arbetar för att främja integration och social inkludering och stötta medlemsländerna i deras arbete. Det finns ett stort behov av att hitta lösningar och goda exempel samt att lära av varandra mellan medlemsländerna. Av den anledningen så anordnade Kommunförbundet Skånes Brysselkontor, Region Skåne och Skåne European Office samt Länsstyrelsen Skåne ett gemensamt seminarium i Bryssel den 9 juni 2016. Seminariet med titeln Migration and Inclusive Growth in the EU: a perspective from the regional and local level samlade talare från lokal och regional nivå i Skåne, Tyskland, Danmark, Belgien och Italien samt inbjudna talare från EU-kommissionen, SKL och Migration Policy Group. Målet med seminariet hade tre huvudteman: att visa på utmaningsdriven innovation när integrationsutmaningar vänds till möjligheter för inkluderande tillväxt; att lära av varandra och sprida lokala/regionala exempel (se exempelvis SKLs Idébank); och, slutligen, vad som görs på EU nivå för att främja integration och social inkludering. Sammanfattningar presenteras inom kort på hemsidan

Seminarum 9 juni, Bryssel (bild Fredrik Waern)

Hur ska EU:s framtida Sammanhållningspolitik se ut? Hur vill vi att EU:s regionalpolitik efter 2020 ska se ut och hur ser vi bäst till att vårt engagemang, erfarenheter och inflytande tas till vara? De svenska regionerna möttes tidigare i våras i Bryssel för en första diskussion och regional kraftsamling. Diskussionen fortsätter nu hemma i våra olika län och regioner, vår EU-enhet kommer bland annat på uppdrag av Kommunförbundet Skånes styrelse ta fram en skrivelse som pekar på nyttan och mervärdet av sammanhållningspolitiken för våra skånska kommuner. Den 27 september 2016 anordnar SKL en uppföljningskonferens från diskussionerna i Bryssel i april. Konferensen riktar sig till förtreoendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner samt på myndigheter och departement. Några frågeställningar som kommer att diskuteras på konferensen är hur sammanhållningspolitiken kan möta behovet av en mer flexibel budget, vad den betyder för den regionala tillväxten i Sverige, vilket resultat och mervärden den genererar samt vilken position Sverige bör inta inför kommande förhandlingar. 


I början av juni beslutade Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak att stötta ytterligare sex projekt i Skandinavien med 11,1 miljoner euro. Detta innebär att ÖKS stöttar totalt ett 30-tal projekt som samarbetar över gränserna i Sverige, Danmark och Norge. De sex beviljade projekten ska arbeta med att lösa gränsöverskridande utmaningar inom sysselsättning, hållbar energi och innovation. "Vi är helt övertygade om att det lönar sig att samarbeta över gränserna för att lösa gemensamma utmaningar i Skandinavien, säger Magnus Schönning". Mer information

Nästa ansökningsomgång är öppen mellan den 22 augusti till 23 september 2016. Ansökningar inom insatsområdena grön ekonomi och transport uppmuntras särskilt. Likaså önskas projekt med syfte att främja integration inom framför allt insatsområdet sysselsättning.


Årets European Week of Regions and Cities (tidigare Open Days) arrangeras den 10-13 oktober 2016 i Bryssel. Årets teman är baserade på de utmaningar som Europas regioner och städer står inför idag. Det kommer särskilt vara fokus på regioner och städers betydelse i skapandet av tillväxt, sysselsättning och genomförandet av EU:s sammanhållningspolitik.

13-14 oktober bjuder vi på EU-enheten in till ett internat i Bryssel. Fokus på internatet är migration och integration – dels utbyte av goda exempel med andra regioner men också möjligheterna att arbeta med EU-finansierade projekt, mer information och anmälan

Kommunförbundet Skåne kommer att vara representerade på Almedalen 2016. Temat för seminariet är Tillsammans är vi starka – men vilka är "vi"? För mer information 

Glädjande nyheter inför sommaren!I en ny rapport från EU-kommissionen och den Europeiska miljöbyrån visar det att via EU:s agerande så har kvaliteten av badvattnet ökat kontinuerligt under de senaste åren. 

EU-kommissionens rekommendationer till Sverige för 2016. De områden som lyfts fram av EU-kommissionen är bland annat hushållens skuldsättning och bostadsmarknadens funktionssätt. I rapporten tar EU-kommissionen också upp frågor och utmaningar som rör migration/ integration, arbetsmarknad och utbildning.

Regeringen presenterade i mars sina prioriterade EU-frågor för 2016. Dessa områden är: En ambitiös klimat-, energi och miljöpolitik, ett socialt Europa för jobb och hållbar tillväxt samt en solidarisk flykting- och migrationspolitik och en säker omvärld.


Utlysningar & Projektmöjligheter


EU-kommissionens generaldirektorat för kommunikationsnät, innehåll och teknik har nu lanserat en ansökningsomgång genom Fonden för ett sammanlänkat Europa som ska förbättra digitala tjänster. 10,5 miljoner euro finns nu tillgängliga genom Fonden för ett sammanlänkat Europas (Connecting Europe Facility, CEF) område för telekommunikation som ska användas för att vidareutveckla olika digitala tjänster. Deadline 15 september

öppnade utlysningar den 16 juni som pågår till och med september 2016Europeiska socialfonden . Ansökningarna prioriteras i november med projektstart januari-februari 2017. 

Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack (ÖKS) tar löpande emot ansökningar om förprojekt under 2016. Nästa ansökningsperiod öppnar den 22 augusti - 23 september, och det går att söka inom tre insatsområden: Grön ekonomi, transport och sysselsättning.

Interreg Södra Östersjöprogrammets kommande utlysningsperioder är den 2 november - 16 december 2016 och 8 maj - 16 juni 2017.

Deadline för ansökan inom LIFEoch de båda insatsområdena, miljö och klimat, är under september månad.

kommer att öppna utlysningar inom samtliga tre programområdenErasmus+/Ung & aktiv , och nästa deadline för ansökan är den 4 oktober.

Kreativa Europa- för att ansöka till europeiska samarbetsprojekt, nätverk och plattformar inom Kreativa Europa är deadline 5 oktober.

Följ Johanna på Twitter


Kontakt

Johanna Haward
Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93
johanna.haward@kfsk.se

Emma Landgren
EU-samordnare
0728 - 85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 


Konferens & events:


Mötesplats Skåne 

19 augusti 2016 bjuder region Skåne in till årets Mötesplats Skåne. Dockan, Malmö 

Europaforum Hässleholm 2016

Framtidens Europa - Vart är vi på väg? 22-25 augusti, Hässleholm. 

ÖKS Ansökningsseminarie i Kristiansand

Inför ansökningsrundan som stänger den 23 september anordnar ÖKS tre ansökningsseminarier. 25 augusti i Kristiansand, Norge

ÖKS Ansökningsseminarie i Köpenhamn

Inför ansökningsrundan som stänger den 23 september anordnar ÖKS tre ansökningsseminarier. 1 september i Köpenhamn, Danmark. 

Save the date: Västsvenska EU-konferensen 1-2 September 2016.
1-2 September 2016, Halmstad. Organisatörer: Västra Götalandsregionen, Region Värmland och Region Halland. Tema: Energi och Klimat

eHealth Innovation Days 
8-9 september, 2016: Flensburg University, Flensburg.

SKL: Nationell dialogkonferens om EU:s framtida sammanhållningspolitik

Den 27 september 2016 anordnar SKL en uppföljningskonferens från diskussionerna i Bryssel i april. Konferensen riktar sig till förtreoendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner samt på myndigheter och departement. Några frågeställningar som kommer att diskuteras på konferensen är hur sammanhållningspolitiken kan möta behovet av en mer flexibel budget, vad den betyder för den regionala tillväxten i Sverige, vilket resultat och mervärden den genererar samt vilken position Sverige bör inta inför kommande förhandlingar. 

European week of Regions and Cities 10-13 oktober, 2016, Bryssel. EU-kommissionen tillsammans med Regionkommittén arrangerar i samarbete med andra europeiska aktörer fyra dagars föreläsningar, workshops och erfarenhetsutbyte mellan regionala och lokala företrädare i Europa.

Brysselinternat 13-14 oktober 2016

För kommunalt anställda, sista anmälningsdag 1 juli 2016. 

ÖKS: Skandinavisk infrastruktur og Interreg

Kryds allerede nu den 1. december af i kalenderen. Vi inviterer alle transportinteresserede aktører i Skandinavien ind til et annual event om skandinavisk infrastruktur og finansieringsmuligheder i Interreg. Helsingborg 



Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!