Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 5 juni 2016

Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens för en bättre hjärnhälsa

Välkommen till en dag som ger dig ny kunskap om barnets hjärna. Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens som samlar flera av landets främsta experter som verkar för att främja, förebygga och utveckla barns och ungdomars förmåga till skolprestationer, idrott och rörelse – för en bättre framtida hjärnhälsa. Personskadeförbundet RTP har varit med och initierat konferensen som sker på Karlstad CCC den 3 oktober.

Ur programmet:

  • Allt mer forskning visar att daglig fysisk aktivitet ger

bättre kognition.

  • Hjärnskakningar hos barn är allvarligare än hos vuxna.
  • Vad säger ny forskning om idrottsföräldrars deltagande, ur ett barnperspektiv?
  • Ska vi lära barn att förlora, innan vi hjälper dem att utveckla en vinnarmentalitet?
  • Ger daglig fysisk aktivitet i skolan bättre betyg?

Konferensens riktar sig till:
Barn- och ungdomssjukvården, elevhälsans professioner, lärare, rektorer, förskolepersonal, pedagoger, barn- och utbildningsförvaltningar, idrottsledare, utbildningsansvariga samt styrelser inom idrottsrörelsen, föräldrar, politiker, myndigheter och andra organisationer som arbetar med barns hälsa och utveckling, högskolor och universitet, frivillig/brukarorganisationer samt övriga intresserade.

Via länken nedan kan du anmäla dig, ladda ner fullständigt program samt se vilka organisationer som står bakom detta event.

http://barnhjarnan.se/

 


Sjukgymnastik var bäst efter nackskada orsakat av whiplashrelaterat våld

Efter en nackskada orsakat av whiplashrelaterat våld är det mest effektivt att träna de djupa nackmusklerna hos en sjukgymnast, enligt en doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Att gå till en sjukgymnast var exempelvis bättre än fysiskt aktivitet på recept, menar forskarna. De har undersökt 200 personer och omkring 60 procent av dem som tränade hos sjukgymnast upplevde en "stor och varaktig förbättring", rapporterar Vetenskapsradion. Det var också den mest kostnadseffektiva metoden, kom forskarna fram till.

Läs artikel från Dagens Medicin här:

 ________________________________________________________

Enkätundersökning om tillgänglighet och friluftsliv i naturen

Naturvårdsverket har tagit fram en enkätundersökning som riktar sig till dig som har en eller flera funktionsnedsättningar. Den innehåller 27 frågor som handlar om hur du upplever tillgängligheten till och i naturen samt vilka dina förutsättningar och hinder för att utöva friluftsliv i naturen är. Den handlar också om vad du gör ute i naturen och hur du mår och känner dig efter att du varit ute i naturen. Enkäten tar cirka 15-30 minuter att besvara. Ditt svar är viktigt!

Länk till Naturvårdsverkets enkät:

_____________________________________________________

Désirée Pethrus ska se över assistansersättningen och LSS

Regeringen har utsett Désirée Pethrus till särskild utredare för att se över assistensersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service (LSS). Syftet med uppdraget är att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling och mer träffsäkra insatser. Utredaren ska också se över att lagstiftningen främjar jämlikhet i livsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

__________________________________________________

Direktiven för LSS-utredningen pekar i en oroande riktning

Debatten om LSS har enögt kommit att handla om kostnader, främst för insatsen personlig assistans. Efter regeringens presentation av direktiven idag känner Handikappförbunden oro för att även utredningen kommer att styras av den rådande debatten om kostnadsökningar och fusk.

”Ett av våra viktigaste medskick har varit att en samhällsekonomisk utredning kräver att man också tittar på samhällsvinsterna med reformen, något som lyser med sin frånvaro i regeringens direktiv. Man måste också titta på alternativa lösningar till insatserna och vad de skulle innebära för kostnader respektive vinster”, säger Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

____________________________________________________

Tack för era synpunkter om medlemsregister och informationsmaterial!

Vi vill passa på att tacka de lokalföreningar som skickat in önskemål om vilka funktioner man vill ha på ett framtida medlemsregister samt vilken typ av informationsmaterial det finns behov av. Dessa synpunkter är värdefulla för oss i arbetet med att förnya vårt medlemsregister samt att utveckla nytt informationsmaterial.

_________________________________________________

Jubileumskakbok nu på hemsidan

Under detta år fyller Personskadeförbundet 70 år, något som kommer att uppmärksammas på flera sätt.

Som inspiration till de kafferep som kommer att anordnas i lokalföreningarna finns nu en jubileumskakbok i digital form på vår hemsida www.rtp.se. Recepten är inskickade från lokalföreningar och enskilda medlemmar. Vi vill gärna ha fler!

Kafferep kan vara ett verktyg för att skapa tillfällen till goda samtal. Därför skulle vi gärna vilja veta lite om: Vilken kaka vill du starta det goda samtalet med? Vad betyder den för dig? Vilka minnen eller känslor väcker den?

Skicka in ditt recept och skriv några rader till liv@rtp.se om varför du valt just den kakan. Kanske har ni sju sorters kakor som är typiska från området kring er lokalförening/distrikt som ni vill presentera och berätta om.

Jubileumskakboken hittar du här:

 ________________________________________________

Öppetider i sommar!

Under sommaren kommer växeln på förbundskansliet att vara stängd från och med måndagen den 4 juli till och med fredagen den 5 augusti. Växeln är öppen igen som vanligt från och med måndagen den 8 augusti.

Vi på förbundskansliet önskar alla en riktigt skön sommar!

I det här numret.

Barnhjärnan 2016 - en vetenskaplig konferens för en bättre hjärnhälsa

Sjukgymnastik var bäst efter nackskada orsakat av whiplashrelaterat våld

Enkätundersökning om tillgänglighet och friluftsliv i naturen

Désirée Pethrus ska se över assistansersättningen och LSS

Direktiven för LSS-utredningen pekar i en oroande riktning

Tack för era synpunkter om medlemsregister och informationsmaterial!

Jubileumskakbok nu på hemsidan!

Öppetider i sommar

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!