Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-03-11

Skattedebatter

I Riksdagens kammare debatterades i veckan en rad skattefrågor med anledning av motionsbehandlingen. Jag höll ett generellt ideologiskt anförande och ett om s-förslaget om skatt på fritidsbåtar. Kan ses här och här. Blev bra debatt, som kan ses om man klickar vidare.

I Dagens Industri argumenterade jag och mina moderata kollegor i Skatteutskottet i en debattartikel för ytterligare jobbskatteavdrag och höjda brytpunkter. (Tyvärr ej på nätet.)

Svensk debatt i Financial Times

På mitt och Gunnar Hökmarks inlägg mot förslaget om skatt på finansiella transaktioner replikerade de svenska Europaparlamentarikerna Göran Färm och Olle Ludvigsson. På dem replikerade sedan professor Johan Lybeck. Och sist kom Gunnar och jag med en avslutande kortreplik.

Europaparlamentet biföll dock ändå ett sådant förslag - men i Rådet lär kloka regeringar göra motstånd.

Viva Håkan Juholt!

Valberedningens förslag till socialdemokratisk partiordförande, Håkan Juholt, har inte gjort några intryck på mig tidigare. Men en snabb sökning på nätet ledde till ett utomordentligt tal som jag helt instämmer i och därtill anser riktigt välformulerat. Något gemensamt har vi tydligen. Fast där kanske de gemensamma nämnarna slutar...

Du ska bli miljonär!

Den som så önskar kan nu se presentationen av min Timbroessä om social rörlighet här. Svenska Dagbladet skrev om den här och några bloggar här, här och här.

Statliga företag

Fram till 1980-talet rullade en våg av socialisering över västvärlden, men sedan planekonomins och Sovjetunionens kollaps har istället statligt ägda företag sålts - i Sverige av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Nu vill oppositionen - med SD - bryta med tre decennier av god politik genom att nästa vecka i Riksdagen rösta för att stoppa försäljning av tre av statens 55 bolag. Läs min rapport om tre decennier av försäljningar av statliga företag här.

Indien - en tiger mitt i språnget

I tidningen Entreprenör skrev jag om en del intryck från resan i Indien. Läs här (s. 10).

Rond två

Idag inleds behandlingen på Karolinska. Åkomman ska förbereda sig på att förlora. Här ska strålas!

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!