Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-03-01

Du ska bli miljonär!

Igår presenterade jag en rapport på ett fullsatt Timbro, med titeln ovan. Den är en plädering för social rörlighet, för en inkluderande mertiokrati. Innehåller viss idéhistoria, men främst argument för social rörlighet, hur den har underlättats och vilka reformer som kan öka möjligheterna för fler att utveckla sina liv efter eget huvud. Kan läsas här.

Svenska Dagbladet skrev om reformvilja i en ledare och tar även upp denna rapport.

Riksdagsdebatt om fattigdom

Idag deltog jag i en debatt i riksdagens kammare med anledning av en interpellation av Monica Green (s) till finansminister Anders Borg. Ämnet var (barn)fattigdom och inkomstskillnader. Blev bra fart på debatten, inte minst om hur verkligheten ser ut och vilken politik som fungerar. Mitt första inlägg här, repliker nedanför.

I FT mot skatt på finansiella transaktioner

Frankrikes regering, som är ordförande i G20, driver där förslaget om införande av en internationell skatt på finansiella transaktioner. Detta är ett dåligt förslag, vilket Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M), och jag utvecklar i ett brev i Financial Times. Kan läsas här.

Skoldebatt om tillväxt och välfärd

Nu finns en debatt jag hade med riksdagsledamoten och språkrörskandidaten (MP) Åsa Romson på Globala Gymnasiet på nätet. Här finns ett snyggt foto och länk till debatten.

"Privatisera bort skulden"

Historikern Niall Fergusson, som bland annat har skrivit de utmärkta böckerna Empire och The Ascent of Money utvecklar i en debattartikel hur skuldsatta länder som USA kan lösa problemet: Att sälja statligt ägande. Som Sverige, som säljer statliga företag och minskar statsskulden. Bra förslag med bra argument. Läs här.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!