Events, partnersök, programinformation, med mera, från KFSK:s verksamhet kring EU:s fonder och program i Bryssel och Skåne. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev

Hej!

I månadens nyhetsbrev så blickar vi tillbaka på vad som hänt under april månad, både i Bryssel och på hemmaplan. April har varit en aktiv månad med EU projektanalyser (EPA) och en rad större konferenser, vi deltog bland annat vid integrationskonferensen ELAINE i Skåne Nordost tillsammans med deltagare från hela Europa. I Bryssel kraftsamlar våra regioner sig inför kommande programperiod och deltagare från hela Sverige möttes under två dagar för att diskutera den framtida regional- och sammanhållningspolitiken.

I det här nyhetsbrevet tittar vi bland annat närmare på: 

- Svereg konferensen i Bryssel

- Nya utlysnings- och partnerskapsmöjligheter  

Johanna Haward,Samordnare för Brysselkontoret

Emma Landgren, EU-samordnare

Dag Håkansson, Praktikant EU-frågor


Nyheter

EPA Analyser 

Vi på EU-enheten är för närvarande i full gång med att genomföra EU-projektanalyser där vi hjälper kommunerna att undersöka vad det finns för EU-finansieringsmöjligheter som kan stödja utvecklingen av kommunens verksamheter.

Nu i maj månad avslutar vi en EPA i Eslöv och vi har nyss startat upp en analys i Båstad som förväntas vara klar efter sommaren. Till hösten påbörjar vi en analys i Skurup vilket vi ser mycket fram emot.

Snart har det genomförts nästan 25 stycken EU-projektanalyser i Skåne både via oss på Kommunförbundet Skåne och EU-kontor Skåne Nordost som genomför EPA för sina medlemskommuner. Om det finns intresse i din kommun att få mer information om vad det innebär att göra en EPA  eller om någon kommun är intresserad av att uppdatera en EPA som redan gjorts, tveka inte att höra av er till oss.

Vi ser fram emot att följa våra kommuners nuvarande och kommande projekt!

EU:s framtida regionalpolitik

Det är nu dags att börja se över våra positioner inför kommande programperiod. Hur vill vi att EU:s regionalpolitik efter 2020 ska se ut och hur ser vi bäst till att vårt engagemang, erfarenheter och inflytande tas till vara? De svenska regionerna möttes i Bryssel för en första diskussion och regional kraftsamling.

Vill du läsa mer om vad som diskuterades på Svereg konferensen? Vänligen följ länken här.

Reform av Dublin

EU-kommissionen har i efterdyningarna av hösten flyktingströmmar och utmaningarna som det har ställt på Europa, EU och framförallt dess medlemsländer kommit med förslag på att reformera Dublinförordningen. Reformprocessen kommer undersöka eventuella möjligheter för att finna lösningar rörande ett eventuellt gemensamt asylsystem och identifiera säkra och lagliga sätt för resor till Europa.

För mer information, vänligen följ länken här.

Foto: Georges Boulougouris

Regeringens prioriteringar 2016

Regeringens EU prioriteringar för 2016 finns sedan en tid tillbaka tillgängliga. Särskilt fokus under 2016 kommer Sverige vara för ett socialt Europa för jobb och tillväxt, med en ambitiös klimat-, energi och miljöpolitik. Regeringen vill också arbeta med att etablera en solidarisk flykting- migrationspolitik med en säker omvärld.

För mer information, vänligen följ länken här.

Nytt index för social utveckling

I ett nytt index, framtagit av EU-kommissionen, över sociala framsteg för 272 europeiska regioner framgår bland annat att de nordiska staterna är i topp, med Norra Norrland med högst poäng i hela Europa 81/100, Sydsverige kommer lite längre ner med 76/100.

För mer information, vänligen följ länken här.


Utlysningar & Partnersök


Utlysningar

URBACT

URBACT programmet har nu öppnat för en tredje ansökningsrunda. Fokus för ansökningsrundan är på att skapa nätverk, nätverken ska vara utformade för att förbättra kapaciteten för att europeiska städer att etablera hållbara handlingsplaner för urban utveckling.

För mer information, vänligen följ länken här.

Bio-Based Industries utlysning för 2016

En ansökningsomgång är nu öppen genom det offentlig-privata samarbetet Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) som skapats inom ramen för Horisont 2020.

För mer information, vänligen följ länken här.

GREAT- Green Regions with Alternative fuels for Transport

I ett mål att öka andelen miljövänligtransport, så instiftas projektet GREAT, målsättning är att öka andelen konsumenter som väljer just ett miljövänligare alternativ och samtidigt möjliggöra för dessa alternativ för transportsektorn istället för mer traditionella fordonsalternativ. Ett steg för att öka andelen miljöbilar är att förbättra möjligheterna för laddning och tankning utav dessa bilar.

För mer information, vänligen följ länken här.


Partnersök

Kognitivt väl-befinnande och omsorg kopplat till åldrande

Universitetet i Lahtis, Finland söker tillsammans med andra lokala aktörer fler projektpartnerns som inom ramen för Horisont 2020 ska driva ett projekt för kognitivt välbefinnande.

För mer information, vänligen följ länken här.

Lika möjligheter för ungdomar

Kulturcentret Arcidonna i Palermo på Sicilien söker nu efter partners till ett projekt inom Erasmus+ programområde 3: Stöd till politisk reform som ska främja lika möjligheter och icke-våld genom utbildning.

För mer information, vänligen följ länken här.

Turism-sektorn som attraktiv arbets-marknad

EU har som ett mål att göra Europa till världens främsta turistmål. Som en del i målet samt att skapa sysselsättning och tillväxt, lanseras nu ett initiativ för att göra arbete inom turistsektorn mer attraktiva och därmed motverka flaskhalsar i sysselsättningen i området.

För mer information, vänligen följ länken här.

Dialog mellan ungdomar och beslutsfattare

Peabody, som organisationen heter, är en välgörenhetsorganisation som arbetar utifrån en målsättning att få London att bli en möjligheternas stad – för alla. Detta ska ske genom att bland annat skapa möjligheter för att ha ett bra hem för så många som möjligt. Skapa förutsättningar för att du ska känna mening och tillhörighet. Genom att bland annat bistå med billiga boenden, samhällsuppbyggnad och aktiviteter för personlig utveckling.

För mer information, vänligen följ länken här.

Kulturarv på landsbygden

En region i Italien söker nu partners för att driva ett projekt inom Interreg Europe. Tanken är att det ska arbeta med att skydda, bevara, främja och utveckla kultur- och naturarv runt om i Europa.

För mer information, vänligen följ länken här.

Partner till URBACT?

Vill du få inspiration och hitta potentiella partners via en ny online plattform där potentiella projekt kan dela med sig av sina projektidéer och partners kan finna varandra. Syftet med plattformen är att underlätta ansökningsprocessen under utlysningsprocessen för ”Implementation Networks”.

För mer information, vänligen följ länken här.

Följ Johanna på Twitter


Kontakt

Johanna Haward
Samordnare för Brysselkontoret 
0728-85 47 93
johanna.haward@kfsk.se

Emma Landgren
EU-samordnare
0728 - 85 47 88
emma.landgren@kfsk.se 

Dag Håkansson
Praktikant EU-frågor
0728 - 85 47 36
dag.hakansson@kfsk.se


Konferens & events:


Smart Cities in Smart Regions 2016 conference.
10-12 maj 2016, Lahti, Finland. Se länk här för mer detaljer.

Open Innovation 2016
När: 23 maj, Holländska ordförandeskapet,
EU-kommissionen m.fl. Bryssel. Tema: forskning; Innovation

Interregkonferens om Östersjöprogrammen
När: 23-24 maj, Gdansk. För registrering följ länken i överskriften. 

Hållbar regional utveckling
När: 24 maj 2016. Stockholm, SKL. För anmälan följ länken här. Mer information
om konferensen finns länkad
i överskriften.

Smart Cities and Communities 2016
När: 24 maj. Eindhoven, Nederländerna. Europeiska innovationspartnerskapet (EIP). Evenemanget
kommer lyfta
rörlighet, energi, och
urbana plattformer.

EU Urban Agenda: The Dutch Approach
När: 25 maj 2016. Hollands permanenta representation, Bryssel. Temat för dagen är Urban Agenda och hur man kan arbeta med den, bästa praxis exempel och inspiration. 

Green Week 2016
30 maj – 3 juni, Bryssel.
EU-kommissionen.

EU Urban Agenda
När: 30 Maj, Amsterdam.
Regionkommittén anordnar
evenemang om EU:s nya program för städer,
med mål att förbättra livskvaliteten i stadsområden.

Projektdag Blekinge
1 juni, Karlskrona konsthall, Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge. För den som är intresserad av projekt så kommer inspirations-föreläsning om att skapa samverkan och jobba mot gemensamma mål, tips om horisontella perspektiv, information om kommande utlysningar.

Smart Regions 2016
När: 1-2 Juni, Bryssel. 
Smart Regions konferensen kommer att belysa regioners viktiga roll i att utveckla tillväxt för Europa. Under dessa två dagar
kommer även en utställning att vara tillgänglig,
där regioner kommer
kunna visa upp sina smarta specialiseringsområden.

Personalized Medicine Conference 2016
1 – 2 juni, Bryssel. EU-kommissionen. Ämne: Hälso- och sjukvård; Innovation;

Innovative Regions in Europe 7th edition
9-10 juni 2016. Arrangör: Nederländernas finansdepartement och EU-kommissionen i 
Eindhoven, Nederländerna.

Sustainable Energy Week
13-17 juni. EU-kommissionen anordnar en vecka för hållbar energi kallad EU Sustainable Energy Week. Under veckan kommer offentliga myndigheter, energiorgan, privata företag, icke-statliga organisationer och branschorganisationer kunna interagera för att utbyta
bästa praxis och inspirera
idéer om energieffektivitet
och förnybara energilösningar.

European Development Days 2016
När: 15-16 juni. Bryssel.
Den tionde upplagan European Development Days 2016
kommer att 2016 fokusera
på "2030 agenda för hållbar utveckling".

Västsvenska EU-konferensen 1-2 September 2016.
1-2 September 2016, Halmstad. Organisatörer: Västra Götalandsregionen, Region Värmland och Region Halland. Tema: Energi och Klimat

eHealth Innovation Days
8-9 september, 2016: Flensburg University, Flensburg.



Besök gärna vår hemsida


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!