Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2016-04-21 | Föreningsinformation


Välkommen till redaktörkonferens i Umeå fredagen den 19 augusti!

Alla i en släktforskarförening som är redaktörer för medlemstidningar, föreningsbloggar och andra informationskanaler inbjuds till denna konferens. 

Reseersättning utgår enligt samma villkor som för stämmoombud.

När och var?

Klockan 13:00–16:00 i ett konferensrum vid mässhallen, i anslutning till Släktforskardagarna.

Syftet är att träffas och diskutera våra gemensamma angelägenheter, stort som smått, och ge varandra tips och råd i vårt arbete.

Maria Bratt, redaktör för Släkthistoriskt forum, berättar om bilder, fotografering och bildbehandling. En fråga som tas upp är om behov av och möjlighet till en gemensam artikelbank. Vi ber er att ta med ett exemplar av er tidning.

Anmälan

Anmäl dig senast den 1 augusti till e-post: redaktorskonferens2016@genealogi.se

Närmare program kommer efter anmälan.

Samordnare av mötet: Eva Johansson (årsboksredaktör, frilansjournalist och släktforskare)


Summering från samrådskonferensen

Samrådskonferensen i Stockholm den 5 mars samlades omkring 60 deltagare, representerande 36 föreningar.

Först diskuterades förbundsstyrelsens förslag till stadgeändringar inför stämman i Umeå. Resultatet av den diskussionen kommer i Angeläget nr 2 i mitten av maj.

Sedan delades deltagarna upp i tre grupper, som alla fick möjlighet att diskutera de olika delarna av förbundets verksamhet.  Här några huvudpunkter från diskussionerna.

  • Stöd för förbundsstyrelsens tanke att inte nu aktualisera en avgiftshöjning utan i stället satsa på utveckling av förbundets produkter och tjänster för att på så sätt säkra intäkter för fortsatt utveckling.
  • Viktigt att förbundet fortsätter med utbildning av kursledare.
  • Om Rötters Vänner ska utvecklas, får det inte ske på ett sätt som skadar föreningarnas möjligheter att behålla och värva medlemmar. Det borde gå att engagera föreningarna mer i marknadsföring och försäljning av förbundets produkter, och kanske också i rekrytering av Rötter-vänner.
  • Föreningar vill kunna sälja sina CD/DVD så länge det går, men samtidigt bred insikt om att en databasportal (betalsajt) på Rötter är ett angeläget alternativ på ett par års sikt. Viktigt att en ny modell gynnar medlemskap i föreningar.
  • Stöd för fortsatt utgivning av handböcker, med studiehandledningar. Många uppslag till nya handböcker. Kanske en enkät för att få underlag för prioriteringar.
  • Stöd för fortsatt utgivning av Släktforskarnas Årsbok enligt de nya riktlinjerna och med möjlighet att arvodera författare. Äldre årgångar liksom personregister till alla borde göras tillgängliga på Rötter.
  • Stöd för fortsatta utgivning av Släkthistoriskt Forum med en förstärkt redaktion. Bättre koppling till föreningarna, vad gäller både enskilda medlemmar och medlemstidningar, bör undersökas.
  • Tveksamhet till bolagisering av förbundets förlags- och försäljningsverksamhet, men OK till att utreda för- och nackdelar.


Sveriges Släktforskarförbund
Anderstorpsvägen 16, 171 54 Solna
info@genealogi.se | www.genealogi.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!