Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2016-04 för Namn åt de döda

Bäste forskarvän!

Jag hoppas att påskhelgen varit härlig och att den gav fina tillfällen för både släktforskning och möten med den släkt man har i livet. Vi fick årets första små lamm under skärtorsdagen, stolt mamma är tackan Una som själv var första lammet för året för några påskar sedan. Eftersom Una blev flasklamm efter en månad sticker hon ut bland de andra fåren med kroppsform som en tunna, en stor hakpåse och väldig charm, så det var extra roligt att det var just hon som fick de första små i år. Vi hoppas på att de ärver samma sociala kompetens som sin mor, mormor, gammelmormor och moster som alla varit oerhört sällskapliga och så kan ju utseendet få hoppa över en generation… Just nu är de små sötnosar i alla fall.
Det ramlar in gott om filer i min mail-box, så tillflödet av poster till NÅDD-projektet är gott. Men för att lägga in en extra växel kommer det att gå ut ett nyhetsbrev till föreningarna där vi ber dem hjälpa oss marknadsföra projektet med en annons, vi får hoppas att det ger fint resultat.

Det gula fältet orsakar mycket huvudbry för många och det finns ingen mening med att rätta i det. Strunta i det helt om du inte har nytta av det, så fixar jag till det då filerna kommer in. För min del är det ett fantastiskt hjälpmedel. Allra bäst fungerar det om levnadsåldern är noterad, så jag är glad över alla filer där den är med. Med det gula fältets hjälp jag kan hitta poster där det blivit någon siffra för mycket eller lite i något datum, där födelsedatumet kommer efter dödsdatumet, där det råkat bli fel sekel noterat eller där levnadsålder inte alls stämmer med de angivna datumen.

Det gula fältet räknar dessvärre inte 100-procentigt rätt och det är ofta som prästerna inte har gjort det heller. Därför går det inte att använda det beräknade födelsedatumet som ett korrekt födelsedatum. Fältet är bara tänkt som rättningshjälpmedel och som det fungerar det alldeles utmärkt. Har du nytta av att se de beräknade födelsedatumen och vill kopiera fältet till fler rader måste du markera kolumnen till höger också – det ligger några dolda kolumner däremellan. Skicka mig gärna ett mail om du vill ha hjälp med det.

Vänliga hälsningar,
Viktoria Jonasson
Projektledare


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!