Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

KA-information nr 1-2016


Information om SBRs KA-grupp

KA-gruppen är ett nätverk och kompetensforum för Kontrollansvariga enligt PBL, och som uppfyller SBRs särskilda krav.

Medlemskap ger tillgång till gruppens nätverk, rådgivning, marknadsföringsstöd och löpande information. 

Bli medlem i SBR

Ansökan medlemskap KA-gruppen


Uppdatering av KA

Från den 2 maj går de första certifikaten ut för de allra första som certiferade sig. Giltigheten hos SP Certifiering för förnyelseprovet är upp till 1 år i förväg enligt nuvarande regler och förordningar. Det går alltså bra att skriva provet ett år innan certifierinen går ut.

SBR kommer erbjuda uppdaterinsgenomgång samt tentamen för förnyelse av certikat genom SP Certifiering på våra KA-symposier från och med mars i år.

I april kommer vi även ha en grundkurs för kontrollansvariga enligt PBL där även möjligheten finns anmäla sig separat till tentamen (grundprov). 

Mer information och anmälan KA-symposier

Mer information och anmälan Kontrollansvarig enligt PBL


Nyheter

Ändrade regler för tillfälliga anläggningsboenden

För att underlätta etableringen av tillfälliga anläggningsboenden ändrades plan- och byggförordningen (2011:338), PBF från årsskiftet 2016.

De ändrade kraven i PBF syftar till att underlätta etableringen av tillfälliga anläggningsboenden för asylsökande. Med ett tillfälligt anläggningsboende avses en byggnad eller en del av en byggnad som under en begränsad tid används som en sådan förläggning som avses i 2 § första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m fl. Ändringarna berör både utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Reglerna gäller nybyggnad, ombyggnad eller annan ändring än ombyggnad. Observera att de ändrade reglerna inte gäller för boenden för ensamkommande barn som kommunen ansvarar för.

Läs mer här


Vägledningstexter om ändrade regler för tillfälliga anläggningsboenden

Boverket har tagit fram vägledningstexter om ändrade regler för tillfälliga anläggningsboenden. Syftet med texterna är att underlätta för kommuner och byggherrar att tillämpa förordningsändringen.

Den 1 januari ändrades plan- och byggförordningen för att underlätta etableringen av tillfälliga anläggningsboenden för asylsökande. Boverket har nu publicerat vägledningstexter i PBL kunskapsbanken. Texterna innehåller bland annat information om vilka anpassningar och avsteg som myndigheten ser är möjliga att göra från både utformningskrav och tekniska egenskapskrav.

Läs mer här


Ändringar i konstruktionsreglerna, EKS 10

Boverket har ändrat i sina konstruktionsregler, EKS. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016. På PBL kunskapsbanken finns en vägledning till de nya konstruktionsreglerna, EKS 10.

I de ändrade reglerna, BFS 2015:6 (EKS 10), har fem nya konstruktionsstandarder tillkommit och dessutom görs ändringar i befintliga regler. Det senare är bland annat bärförmåga vid brand, snölast, olyckslast, minimiarmering i betongkonstruktioner, förspända skruvförband av stål, tryck vinkelrätt fiberriktningen för träkonstruktioner samt partialkoefficienter för pålars bärförmåga. Reglerna har även kompletterats och förtydligats vad gäller ändring av befintliga byggnader, dimensioneringskontroll, utförandekontroll och konstruktionsdokumentation.


Ändringar i PBL och PBF, ikraftträdande 1 januari och 1 juli 2016

Den 1 januari skedde ändringar i plan- och bygglagen, PBL och den 1 juli 2016 sker två olika ändringar i plan- och byggförordningen, PBF.

De flesta ändringarna föreslogs i regeringens proposition 2014/15:122, "Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare vid omgivningsbuller". Syftet med ändringarna är att göra plan- och bygglovsprocesserna enklare och effektivare.

Den 1 januari ändrades även lagen om färdigställandeskydd med anledning av bestämmelserna om så kallade komplementbostadshus som infördes i plan- och bygglagen den 2 juli 2014.

Läs mer här


Nära-nollenergibyggnader i Sverige

Boverket och Energimyndigheten har haft av regeringens uppdrag att ta fram underlag inför en kontrollstation 2015 avseende nära-nollenergibyggnader. I det uppdraget ingick att ge förslag på hur nära-nollenergikrav kan införas i Sverige, utvärdering av befintliga lågenergibyggnader och demonstrationsprojekt.

Enligt artikel 9 i direktivet om byggnaders energiprestanda 2010/31/EU ska medlemsstaterna se till att:

Alla nya byggnader senast den 31 december 2020 är nära-nollenergibyggnader, och

nya byggnader som används och ägs av offentliga myndigheter är nära-nollenergibyggnader efter den 31 december 2018.

Läs mer här


Tidplan för Boverkets föreskrifter för nära-nollenergibyggnader

Boverkets förslag på hur nära-nollenergikrav ska införas i Boverkets byggregler (BBR) planeras att skickas ut på remiss i februari 2016. De planeras träda i kraft under hösten 2016.

Boverket lämnade den 15 juni 2015 över sitt förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader till regeringen. Regeringen skickade kort därefter förslaget på remiss till ett stort antal instanser som sedan kom in med synpunkter.

Som en del i införandet av nära-nollenergibyggnader i Sverige ser nu regeringen över de bestämmelser i plan- och byggförordningen som reglerar energihushållning i byggnader. Regeringens översyn och Boverkets arbete med ändring av föreskrifterna sker parallellt.

Läs mer här


Viktigare lagar och förordningar vid årsskiftet 2015/2016

Den här skriften innehåller ett urval av de lagar och förord­ningar som har trätt i kraft under andra halvåret 2015 eller en tid därefter, både sådana som är nya och ändringar i befintliga.


Rättsfall

Myresjöhus förlorade mot villaägare

Myresjöhus anses ha handlat vårdslöst när man uppförde hus med putsad enstegstätad fasad i Svedala.

Det menar Högsta domstolen som meddelat dom i det så kallade putsmålet.

- Domen innebär att vi inte längre kan förlita oss på typgodkännanden, säger Joakim Henriksson, vd Myresjöhus.

Myresjöhus använde sig av en konstruktion med putsad enstegstätad fasad i de 30-talet hus som uppfördes i Svedala åren 1999-2003. Husen drabbades av fukt- och mögelskador.

I mars 2015 meddelade Högsta domstolen sin dom i konstruktionsfrågan och man, i motsats till hovrättens friande dom, slog då fast att det var fel av Myresjöhus att använda sig av en konstruktion med putsad enstegstätad fasad.

Nu har HD prövat ytterligare delar i målet, dels om överlåtelseförbudet i entreprenadavtalen är bindande för andrahandsköparna, dels om Myresjöhus ansvar är begränsat i enlighet med ABS 95 kap. 5 § 7, alltså om felet ska klassas som väsentligt och om det har sin grund i entreprenörens vårdslöshet.

Högsta domstolen har funnit att entreprenören – trots att metoden med enstegstätade fasader i och för sig inte avvek från branschpraxis – ska anses ha handlat vårdslöst genom att inte ha vidtagit lämpliga åtgärder för att förvissa sig om fasadkonstruktionens hållbarhet innan metoden användes.

Läs mer här


Ny Myresjöhusdom om enstegstätade fasader – en stor framgång för konsumenter

HD har fastställt att Myresjöhus är skadeståndsskyldigt och att även andrahandsköparna kan göra gällande felansvar och ställa skadeståndsanspråk mot Myresjöhus. HD har i våras fastställt att enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion. Den nya domen är ännu en enorm framgång för konsumenter och villaägare, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Läs mer här


Mål enligt Plan- och bygglagen: P 4945-15 Bygglov

Grannar överklagade bygglov för orangeri som försämrade deras utsikt från uteplats i norr. Fråga om byggnadens placering på tomten kan anses som en betydande olägenhet. MÖD fann vid synen att byggnaden skymmer utsikt över grannens gårdsplan och påverkar sol- och ljusförhållandena på uteplatsen och i bostaden kvällstid under sommarmånaderna. Dessa olägenheter ansågs inte vara betydande.

Läs mer här


SBR Byggingenjörerna AB, Gävlegatan 15, 113 30 Stockholm
Tfn 08-462 17 90  E-post: info@sbr.se  www.sbr.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!